fredag 25 juli 2014

Temperatur arbetsplats

Tilluft ska alltid tillföras så att inte besvärande drag uppstår. Man bör placera uppvärmningsanordningar under fönster för att undvika kallras. Fördjupning om temperatur.


Frågor och svar om temperatur. Inomhusklimatet på en arbetsplats påverkar i mycket hög grad hur vi upplever vår arbetsmiljö.

I Arbetsmiljölagen finns inga exakta temperaturgränser men ändå några riktlinjer. För varmt eller kallt på kontoret? Arbetsmiljölagen och dess föreskrifter ger inte några exakta temperaturgränser men det finns ändå några riktlinjer att följa.


I föreskriften Arbetsplatsens utformning står det bland annat . Vilken temperatur kan vi kräva att arbetsgivaren håller? Men vilken temperatur som kan godtas måste bedömas från fall till fall, eftersom den upplevda kylan också påverkas av luftfuktigheten och hur hårt det blåser. Tycker du det är för kallt på din arbetsplats ska du i första hand vända dig till din chef och i andra hand till skyddsombudet.


Generellt kan man säga att det är bättre att det är lite för kallt än att det är för varmt.

Det är lättare att klä på sig. Men därmed inte sagt att det är fritt fram att snåla på värmen för att spara energi. Arbetet med att revidera föreskrifterna om inomhusklimat och temperatur beräknas bli klart om två och ett halvt år.


Hur varmt får det vara på jobbet? Arbetsmiljöverket har tagit fram rekommendationer för hur varmt eller kallt det får vara på arbetsplatser. Cirka grader vid stillasittande arbete. Lika självklar är medarbetaren som alltid klagar på att det är varmt på kontoret. Men hur påverkar temperaturen oss egentligen?


Om det är ungefär samma temperatur ute som. Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power Stay Head och mycket mer. Oavsett vad du jobbar me eller hur din arbetsplats ser ut, finns det några saker som måste . Hur hög temperatur får det vara på kontoret sommartid? Hur kallt får det vara i kontorsrummet vintertid? Det finns inga regler för exakt vilken temperatur som det ska vara på din arbetsplats.


Men, det ska vara behagligt, och om temperaturen är tillfälligt hög eller låg så är arbetsgivaren skyldig att vidta de åtgärder som behövs, till exempel tillhandahålla fläktar för värme eller kyla. I extrema fall kan arbetet behöva avbrytas.

Det finns dock inga regler som uttryckligen kräver att arbetet ska avbrytas på grund av tillfälligt låg eller hög temperatur inomhus. Då kan skyddsombudet utnyttja sin rätt att stoppa arbetet på arbetsplatsen. Ta kontakt med din arbetsgivare eller lokala fackliga företrädare om . Snart är det mitten av juli och sommarvärmen lyser med sin frånvaro.


Vi fick ett par fina dagar förra veckan och får hålla tummarna för att det vackra vädret kommer tillbaka. Då gäller det att ha rätt temperatur i ditt hem och på din arbetsplats. Fel temperatur hemma eller på jobbet kan påverka dina hälsa . Den frågan ställer en läsare till experterna i arbetsmiljötidningen Arbetarskydd. Vi har iskallt i vårt lunchrum. Iskallt i ett lunchrum låter förskräckligt.


Lufttemperaturen i personalutrymmen bör vara minst. Väldigt förenklat betyder det att de flesta som jobbar, exempelvis i en kontorsmiljö, är nöjda med en temperatur på grader på vintern och grader på sommaren. Men bara om alla har lika mycket kläder på sig, har samma aktivitetsnivå, samma dagsform och sitter på samma avstånd från fönster eller . Anvisningar för arbetsgivaren.


Arbetsgivaren ska dock se till att arbetsplatsluftens temperatur , fuktighet och strömning samt ytor som utstrålar värme eller kyla orsakar så lite olägenheter eller risker för arbetstagarnas hälsa och säkerhet som. Handboken är även avsedd att vara en kunskapskälla för fastighetsägare samt för boende. Projektledare för handboken har varit Iréne Andersson, Socialstyrelsen. Anders Östensson, hälsoskyddsinspektör från Järfälla, har sammanställt. Akademiska Hus ansvarar givetvis för att alla system fungerar som de ska och att temperatur och ventilation är rätt.


Placering av arbetsplats. Undvik att sitta intill stora fönsterytor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg