tisdag 27 januari 2015

Kondens i skorsten

Förr, när olja och ved var billigt, gjorde det inget att man eldade för kråkorna. Pannan gick ofta och skorstenen var relativt varm. Några kondensproblem existerade inte och ingen miljödebatt heller.


Idag kan den som har gott om tid och skogsägare i . Beskrivning av problem som inbegriper kondens , fukt och mögel i skorsten. Eldnings olja består till cirka av kol och av väte samt av en del andra ämnen, bland annat svavel.

Kondens och fukt i skorstenen. När oljan förbränns bildas koldioxid och vatten. Man kan lite förenklat säga att det bildas cirka en liter vatten för varje kilo olja som förbränns.


Det innebär för många fastigheter att man. Jag installerade ny kakelugn (Cronspis) i somras. Förra året var jag uppe vid skorsten och mätte rökgaserna från röspisen.


Kanske lite lågt men inga synliga tecken på kondens. May Fukt i skorstenen posts Dec Kontroll av kondens i skorsten ?

En modern pellets, olja- och gaspanna är så effektiv att den bara behöver vara igång då och då. När pannan står stilla eller drivs med minsta effekt får uteluft möjlighet att tränga ner i skorstenen. Den kalla luften kondenserar på insidan av skorstenen. I kondensvätskan som dels . Mar När man byter värmesystem och stänger av oljepannan , Vad händer ? Det finns flera skäl till att en skorsten behöver repareras. Den vanligaste orsaken är naturlig åldring genom att skorstenen ständigt utsätts för väder och vind.


Andra vanliga orsaker är kondens och höga temperaturer. När en rökkanal som inte använts på något år ska börja användas på nytt är det vanligt att den läcker eller. Tidigare när olja och ved var billigt, gjorde det inget att man eldade på ganska mycket. Feb Jag får ganska mycket kondens i toppen av min skorsten , vet inte hur det är längre ner.


Har inte orkat krypa ner där ;) Har i princip samma problem oavsett rökgastemperatur. När brännaren installerades hade jag en rökgastemp på 2grader och trots detta . Eldar du torrt eller vått? Fälls kondens ut i insatsröret under större delen av pannans förbränningscykel har du en ”våtdriftsanläggning”. Fälls kondens sällan ut i insatsröret under pannans förbränningscykel har du en ”torrdriftsanläggning”.


Vill du ta reda på om din anläggning är våt eller torr kan du mäta rökgastemperaturen . En skorsten utsätts för stora yttre och inre påfrestningar och kan täras hårt av fukt och kyla.

Det är oftast insidan som utsätts för den mest extrema påfrestningen av kraftiga temperaturskillnader så som påverkan av sot, tjära och kondens. En skorsten håller normalt väldigt länge men med felaktig eldning och dåligt underhåll . Jeg har en skorsten der drypper kondens. Hva kan man gøre for at hindre det?


Den er ca 8-meter høj en gammel en. Har en Blackstar 16kw med semi rens. Håber i kan hjælpe mig :) Mvh. Man kan selv kontrollere om der er kondens i skorstenen, ved at tage renselemmen af oppe på loftet og med en finger gnide på mursten og fuger indvendigt i skorstenen.


Hovedreglen er: bliver fingeren våd og fedtet er der kondens. Att sluta upp med att elda för kråkorna, dvs att satsa på effektivare förbränning, är alltid vettigt. Tyvärr har nästan alla förbättringar en baksida, nämligen kondens på . Så fik jeg sat mit nye max til og startet op.


Jeg er helt ny begynder inden for pillefyring og ved ikke det store ang. Feb Det har varit en del snack om kondens i skorstenen i vinter, och många oroar sig över att skorstenen får för mycket fukt kvar i sig om man kör med för låga. Kombinerar man flera åtgärder så vill man kunna ha torr skorsten även om pannan lämnar ifrån sig ynka 1graders avgastemperatur.


För att ett hus skall vara beboeligt och kunna fungera att leva i under längre perioder, krävs att uppvärmning, isolering och skorsten fungerar tillfredsställande. Skulle någon av dessa upphöra att fungera. Om röken kyls alltför snabbt, och mycket kondens bildas, kan avlagringar fastna i rökgången. Att få bort detta så kallade . Skorstenar är hårt utsatta för väder, vind och kondens.


En klassisk, tegelmurad skorsten är ändå en robust konstruktion med lång hållbarhet som kan under- hållas med enkla metoder – om det sker med viss regelbundenhet. Stephan Fickler ger oss några handfasta råd om hur man fogar om sin skorsten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg