onsdag 21 januari 2015

Modern vedpanna

Det kan kännas som en djungel av vedpannor när man står i valet inför en ny. Alla tillverkare har sina egna unika funktioner och egenskaper inbyggda i sina vedpannor. Ofta är det dessutom ganska stor skillnad på en modern vedpanna jämfört med en äldre, den tidigare kanske inte hade ackumulatortank medans en nyare . Sep Den lokala luftkvaliteten påverkas stort av hur effektiv förbränningen är, varför det kan vara stor skillnad på en gammal och en modern panna som kommer upp i högre temperaturer. På samma sätt är det viktigt att alltid elda fullt ut – värmebehovet ska regleras av hur ofta man eldar, inte med spjället.


I en modern vedpanna finns tre zoner: själva eldstaden, gasförbränningsutrymmet och utrymme för konvektionen – överföringen av värme från rökgaser till vattensystemet.

Gasförbränningsutrymmet är det som blir varmast. Väggarna skyddas därför av keramiska plattor eller liknande som tål upp till tusen graders värme. Då en modern vedpanna bara släpper ut en bråkdel sot och tjära jämfört med sina föregångare behöver en modern vedpanna sotas betydligt mer sällan jämfört med vad som är nödvändigt för vedpannor av äldre typ. En vedpanna är lättskött, robust och effektiv. Trä är dessutom en billig och mycket miljövänlig energikälla, då den är förnyelsebar och moderna pannor är konstruerade så att merparten av skadliga rökgaser förbränns redan inne i anläggningen.


En korrekt installera modern vedpanna dockad med ackumulatortank på . För att ladda en ackumulatortank med en rätt vald vedpanna behöver man installera en laddomat som styr laddnings regleringen mellan pannan och tanken. Vilken laddomat man sedan väljer beror på vald panna samt valt kopplings alternativ. Obs Olika laddomater har olika funktioner.

Laddomat som man ser på . Att elda med ved är ett bra miljöval om det sker på rätt sätt och med effektiv vedpanna så att utsläppen blir så låga som möjligt. Jag har idag en ctc 1(från -78) och i höstas satte jag in en ack. Funkar ok, men jag funderar på att byta ut det snart (går väl kanske sönder om ett tag ändå).


Apr Köra vedpanna på elverk samt ev. I en modern , miljögodkänd panna kontrollerar man avgasningen genom att låta veden övertändas i riktning mot luftflödet. Detta kallas omvänd förbränning. På så vis håller man tillbaka den häftiga effektutveckling som sker om övertändning och luftflöde sker i samma riktning (överförbränning). Syftet är inte att värmen ska tas upp av pannvattnet från eldstaden utan i konvektionsdelen där de heta gaserna . May automatisk tändning till en modern vedpanna.


Det finns idag ingen panna på marknaden som kan antända ved automatiskt utan tillförsel av papper och stickor. En bekväm uppstart med timer, temperatur och GSM styrning medför att pannan kan konkurrera med andra moderna uppvärmningsalternativ på . Vad skall man kräva av en modern vedpanna ? Här är några tips att tänka på. Pannans effekt skall vara anpassad till husets behov. En någorlunda modern villa av normal storlek har ett effektbehov på . May Och med ackumulatortank minskar utsläppen markant, enligt Energimyndigheten.


Med stigande el och oljepriser är modern vedeldning ett tryggt, ekonomiskt, ekologiskt och miljövänligt utmärkt alternativ. Med en modern vedpanna ansluten till .

Vedeldning bidrar inte till. Nov Har du en gammal panna, installera åtminstone en ackumulatortank. Då minskar utsläppen samtidigt som du får bättre komfort och verkningsgrad. Dessutom kan du lagra solvärme och slipper elda varma dagar för att få varmvatten.


Räkna även med att en modern vedpanna kan minska vedåtgången med . May I Sverige har nästan en kvarts miljon hushåll vedpanna. Enligt Energimyndigheten är dessa ofta av äldre modell. Genom att byta ut till en modern panna med ackumulatortank minskar vedförbrukningen markant. Utsläppen av skadliga och för omgivningen obehagliga ämnen är närmast försumbara.


Dessutom är ved ett bränsle som inte bidrar till växthuseffekten. Solsvarkampanjens video om ett hus som värms upp med en modern vedpanna med effektiv förbränning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg