fredag 30 januari 2015

Vedspis installation

Hej vi funderar lite på o sätta in en vedspis av gammal stil i köket,den kommer att stå mellan Elspisen och ett hörnskåp,hur är det med. Den som funderar på att installera en gammal vedspis bör göra slag i saken snart. I juli inför Boverket skarpare miljökrav på utsläpp och verkningsgrad för fastbränslepannor och rumsvärmare som kaminer.


Det tidigare undantaget för vedspisar för köket försvinner medan det för kakelugnar och öppna spisar . Reglerna för kaminer och pannor som eldas med pellets och ved ändras till sommaren.

Anledningen är att utsläppen av rökgaser från vedeldning ska minskas. Du som redan har till exempel en vedspis eller kamin i byggnaden berörs inte av ändringarna. En installation måste anmälas till kommunen som också är tillsynsmyndighet.


Den som bryter mot reglerna riskerar att tvingas ta bort sin vedspis eller ett föreläggande. Kakelugnar är fortsatt undantagna från reglerna. För svensk del blir regeländringarna skarpa först . Vi vill börja med att gratulera er för att ni har blivit lycklig ägare till en nytillverkad och svensktillverkad vedspis , Idun Nr 1.

Er nya vedspis är både en tidlös och effektiv värmekälla med mer än 1års utveckling och historia bakom sig. Er nya Idunspis är försedd med den allra senaste för-. Efter kritiken från flera håll i landet har Boverket velat lugna dem som redan har exempelvis en vedspis eller vedkamin installerad.


Det verkar som att många har missuppfattat de här reglerna. Folk har varit väldigt bestörta och trott att vi ska förbjuda vedeldning men så är inte alls fallet. Nedan listar vi några punkter som du kan ha i åtanke när du ska göra ditt val. Vid frågor eller funderingar så finns våra återförsäljare alltid till hands för att hjälpa dig med allt ifrån valet av vedspis till slutlig installation av spisen. Vedspis Viking mått och installation.


Vad följer med i kaminen. Så här fungerar din Viking 30. Installation och anslutning. Ansluta uteluft till vedspisen. Så byter du vermiculite och bakre järn. Skötsel, stotning av spis.


Bli en lycklig ägare till en nytillverkad och svensktillverkad vedspis , Husqvarna No27.

Vedspisen är både en tidlös och effektiv värmekälla med mer än 1års utveckling och historia bakom sig. Jag undrar om bestämmelser kring vedspis i kök. Det ska gå en metallplåt från spisen, typ meter, men på sidorna, vad krävs där?


Upp mot taket, vad krävs där ? De står långt ifrån spisen, 3–meter respektive meter. Svar: Jag förutsätter att det är en vanlig vedeldad köksspis . Använd gärna vår mall för kontrollplan! Så kom dagen då en stor lastbil körde in på min lilla skogstomt, innehållandes min nya vedspis , skorsten och diverse attiraljer.


Spännande, som jag väntat! Dagen innan hade jag fått klartecken från kommunen om att de beviljade installationen, lite lagom tajming där ;). Verkningsgraden är en annan viktig detalj en vedspis kan ha, eftersom ju högre verkningsgra desto effektivare är spisen.


Om du vill ha tips och rå har frågor att ställa eller behöver hjälp med installation av din vedspis så är du varmt välkommen att kontakta oss på Kaminbutiken. Här hittar ni alla våra Vedspisar, välj . Arbeten som installation , montering, första drifttagning och servicearbeten som reparationer får endast utföras av kvalificerad fackpersonal (inom värme eller VVS). Alla icke fackmässiga åtgärder innebär att garantin upphör att gälla. En vedspis är en utmärkt källa till värme och ett perfekt redskap för snabb och trivsam matlagning.


Välj bland många fina modeller. I Sverige tillverkades vedspisar vid flera järnbruk. En vedspis var vanligen gjord i gjutjärn och kallas därför också gjutjärnsspis. Icke typgodkända spisar, exempelvis gamla renoverade spisar, som nyinstalleras i kök måste testas av sotare eller miljökontor efter installation.


De kan behöva kompletteras med en rökvändare . Det blir omöjligt att installera en gammal vedspis i sitt kök efter nya regler i juli. Konsekvensen är att det kommer bli i stort sett omöjligt att köpa en gammal vedspis och installera den. Du är själv ansvarig för att lagar och regler, exempelvis boverkets byggregler, följs vid installation och eldning.


Oavsett om du väljer en färdig, typgodkänd braskamin, vedspis i köket, kakelugn eller murad spis av egen design är brandsäkerheten det mest väsentliga. Det är viktigt att du följer fabrikantens anvisningar. Det i sin tur kommer att slå mot gamla svenska traditioner, menar Ebba Gillbran byggnadsvårdsansvarig på länsstyrelsen i Södermanland. Tidigare har vedspisar, öppna spisar och kakelugnar varit undantagna, men den juli i .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg