onsdag 14 januari 2015

Vedspis historia

I Sverige tillverkades vedspisar vid flera järnbruk. En vedspis var vanligen gjord i gjutjärn och kallas därför också gjutjärnsspis. Den ger förutom värme för matlagning och bak även värme för uppvärmning. Vanligen är vedspisar tillverkade för maximalt omkring meter lång ved.


Järnspisen - allt, utom lysande.

Köksspis med spiskupa, Skepparmuseet på Gullholmen, Bohuslän. Lägg märke till koppartillbehören: vattenreservoaren och pannorna med den nödvändiga flänsen. Vedspisen – En glödhet historia.


Jag tog reda på en gammal vedspis en gång, för att den var så fin och för att jag behövde den i ett hus som jag renoverade. Den spisen blev ett slags kapitel i mitt liv och först nu, år senare, har sista raderna i det kapitlet skrivits. Spisen stod i ett rivningshus på en gård där . Innan vedspisen fanns så lagade man mat i trefotsgrytor över öppen härd.

Brasan gav människorna både ljus och värme, men det krävdes samtidigt stora mängder bränsle. AGA får många brev från sina kunder runt om i världen. Ett brev var en gång adresserat till: Luckan Skall Vara, Stäng Schweden. Den stora fördelen med vedspisen i jämfört med dessa föregångare, en öppna spis, var att det gick åt mycket mindre ved vid matlagningen. Trots detta var många skeptiska till nymodigheten eftersom alla kastruller, kittlar och grytor behövde bytas ut så på vissa håll tvingades . Fotografiet får vara hur som helst, men tag gärna med tre sidor i samma bild - fronten, ovanpå, ena sidan.


Din spis - tex - Spis Bild Namn Plats Hustyp Historia Ditt namn. Maila din vedspis till denna sida (mig)! Prenumerera på Kakelugnsbladet!


Att en renoverad vedspis från förra sekelskiftet fortfarande utgör ett praktiskt hjälpmedel i köket vittnar om en unik kvalitet. En äkta renoverad vedspis sprider anor om svensk historia samtidigt som den fungerar som . Hur ser man då att det är en riktigt gammal vedspis man har framför sig? Jo, på de vackert dekorerade ungsluckorna.


I samband med denna renovering kunde jag också konstatera att denna vedspis hade en intressant historia. Jag gissar att denna vedspis under en längre tid stått obrukat för många många år sen. Kanske stod den i ett obrukat kök eller liknande.

Sen eldade de sönder en nyare vedspis och bestämde sig för . Inför hösten är det läge att se över sin vedspis eller den vedspis du tänkt installera i ditt hus. Jag har tidigare skrivit den mer avancerade artikeln i ämnet som även behandlar demontering av vedspisen. Den här artikeln handlar mer om en lättare men välbehövlig uppfräschning av en vedspis i ett sådant . Installerar ni trots de högre kraven på verkningsgrad en gammal vedspis i hemmet blir både husbonde och husmor kriminella.


Om länsman eller sotaren får reda på . När sedan fotogenlampan gjorde sitt intåg fanns det inte längre några goda skäl att inte skaffa vedspis. I ett normalt stadskök vid förra sekelskiftet murades vedspisen in i den gamla spishällen. Där fanns troligen en diskbänk, oftast zinkbeslagen. I dag är det alltså någon som eldar med ved. Det där är historia i dag.


Själva idén med att äga en kolgruva, skrev en gång Oscar Wilde, är att tjäna tillräckligt för att själv ha råd att elda med ved. Vi har miljontals böcker,. Selma Lagerlöf, Anders Zorn, . Den första spisen tillverkades i gjutjärn och användes för att. Gasspisen var mycket effektivare och snabbare än gjutjärnspisen. Vi vill börja med att gratulera er för att ni har blivit lycklig ägare till en nytillverkad och svensktillverkad vedspis , Idun Nr 1. Er nya vedspis är både en tidlös och effektiv värmekälla med mer än 1års utveckling och historia bakom sig.


Er nya Idunspis är försedd med den allra senaste för-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg