fredag 23 december 2016

Fukt i betongplatta på mark

Vi har köpt ett hus med platta på mark som visat sig innehålla fukt som har löst upp limmet till mattans som är limmad direkt ovanpå vilket gjort att det luktar mkt. Utan att veta ngn så antar jag att det är ett 70-talshus med betongplatta och ytstabilserad leca som underliggande isolering. Enkla och lättfattliga beskrivningar av olika fuktproblem i golv och platta på mark , vad de kan bero på och hur du åtgärdar dem. Läs om konstruktionen platta på mark hos Anticimex.


Platta på mark är en relativt enkel grundläggning med en betongkonstruktion på mark utan underliggande utrymme.

Problemet uppstår då fukt från marken vandrar upp genom betongplattan och skadar ovanliggande golv. Att hus grundlagda med betongplatta på mark ofta får fuktproblem med åtföljande mögel- och bakterieväxt är ett tämligen känt faktum. Vissa fukttekniskt felaktiga konstruktioner fanns till och med som rekommenderade konstruktionsexempel i svenska byggnormer på och 70- talen. Eftersom golv och kantbalkar läggs direkt på mark behövs ett kapillärbrytande skikt för att hindra att markfukten sugs upp kapillärt i golv eller väggar. Vid placering av våtrum på en betongplatta på mark är det viktigt att ingen tillskjutande markfukt kommer upp i betongplattan och att ingen fukt går ned i plattan.


Många nybyggda såväl som äldre hus drabbas av skador på grund av fukt. I fjärde delen av Villa Aktuellts artikelserie berättar vi hur man åtgärdar fuktproblem med platta på mark.

I FÖRRA ARTIKELN om fukt i huset redogjorde vi för hur många källarlösa hus som grundlagts med platta på mark , som . Betongplatta på mark finns i en rad olika utföranden och är en vanlig konstruktion i Sverige. Den vanligaste konstruktionen innebär att en betongplatta gjuts direkt på marken. Marken under plattan består ofta av ett lager markfyllning som är tänkt att fungera som kapillärbrytande skikt. Fuktproblem Flera varianter av platta på . Man bör vara extra uppmärksam på om huset är grundlagt med betongmatta på mark , huset har krypgrund eller torpargrund som ventileras med utomhusluft eller har inredd källare. Statistiken visar att dessa konstruktioner oftare än andra leder till problem med fukt och mögel.


I synnerhet konstruktionen . Byggfukt i betongplatta på mark. Torknings- och mätmetoder. Anledningen är att betongplattan oavsett kapillärbrytande skikt och fungerande dränering saknar en tillräcklig . I dessa beräkningar kvantifierade vi effekten av att stänga av golvvärmen under sommaren och kunde visa hur stor uppfuktningen blev av att markfukt i ångfas transporteras uppåt . Rådet för ByggKompetens, RBK är de som bestämmer branschstandarden inom fuktmätning i Sverige.


RBK rekommenderar en metod där ett hål . Alla vill vi ha sköna varma golv att gå på. En ren cementplatta känns kall.

Till en början lades isoleringen direkt på betongplattan. Fukten trängde upp i isoleringen och orsakade fuktskador. Dessvärre gäller det även konstruktionen: betongplatta på mark och en stomme av träreglar som vilar på oskyddade syllar av impregnerat trä.


Därför läggs numera isoleringen . Det här är en riskkonstruktion,. En fuktfläck på golvet i hallen, stor som en gammaldags lp-skiva, har fångat Per Håkanssons intresse. Utan underliggande isolering är risken stor att platta på mark för med sig fukt , mögel och lukt. Jag har funderingar på att köpa ett 70-talshus med platta på mark och ingjutna tryck reglar i botten.


Huset är nu besiktigat och höga. Vi har just köpt ett hus där det vid besiktningen visade sig att det finns fukt i grunden. Det är platta på mark , byggt -och ca kvm.


I det följande ska vi peka på de viktigaste aspekterna när det gäller fuktskyddet vid platta på mark. Uppgifterna bygger främst. Golvkonstruktion består av valfri golvbeläggning, spånskiva el motsv, ångspärr, betongplatta , värmeisolering som är kapillärbrytande och ånggenomsläpplig. Fuktmätning utförs för att fastställa att plattan genomgått en tillräcklig urtorkning, när resultatet för uttorkning av betongen och den avslutande fuktmätningen är positiv läggs valfria golv.


Konstruktionen är fuktsäker eftersom en betongplatta med underliggande värmeisolering blir varmare än underliggande mark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg