onsdag 14 december 2016

Härdplast allergi

Härdplaster är vanliga i arbetsmiljön och används i till exempel lack och lim. Många av de ämnen som används när man tillverkar härdplaster är skadliga för hälsan. Samma sak gäller härdplaster som inte härdat färdigt (gjorts hårt) eller som värms upp.


Nästan halva befolkningen är allergisk eller överkänslig, ofta mot pollen, husdjur eller ämnen som nickel. Ibland finns ämnena i arbetsmiljön.

De vanligaste reaktionerna vid allergi är eksem, astma, allergisk snuva och . Många ämnen som används vid tillverkning av härdplaster är mycket irriterande för hud och slemhinnor och kan också orsaka allergi. Samma risker kan finnas vid hantering av ofullständigt härdade plaster och avfall från härdplaster. Vid uppvärmning bildas ämnen som kan innebära stora hälsorisker.


Akrylater används vid tillverkning av akrylatplast men ingår också i lim och UV- härdande akrylatlack. Arbete med akrylater innebär risk för allergi. Vid arbete med vissa akrylater inklusive cyanoakrylater (så kallade härdplaster som ingår i vissa härdande limmer, lacker och andra härdande material) finns därför krav på.


Bly, kadmium, asbest, kvarts och syntetiska oorganiska fibrer och härdplaster är farliga ämnen som är en fara för hälsan.

För arbete med dessa ämnen. Bestämmelser om arbete med esterplastkomponenter har utgått utom när det gäller esterplastkomponent som innehåller TGIC. TGIC används som härdare i t. Det är även viktigt att ha kunskap om de lagar och regler som berör arbetet med härdplaster. På utbildning om härdplast får du de kunskaper du behöver för att kunna utföra ditt arbete på ett säkert sätt. Vid felhantering finns det en stor risk för överkänslighet och allergi , därför finns det krav på utbildning för de som hanterar.


De som i sitt arbete kommer i kontakt med härdplaster kan drabbas av sjukdomar som exempelvis astma och eksem. Däremot är det inte klarlagt om isocyanater kan orsaka cancer. Eller varför de gör skillnad på . Skärpta krav för arbete med målarfärger och härdplaster. Syftet är att minska risken att personer utvecklar allergi.


Färger innehåller konserveringsmedel för att förhindra bakterietillväxt i burken och . Det negativa är att många härdplastkomponenter kan ge skador på människor när de hanteras. Problemet är risken för allergi vid hantering eller vid kontakt med nedbrytningsprodukter av härdplaster. Exempel på härdplaster är akrylat-, amino-, epoxi-, feno-, polyester- och . Vid upphettning av härdplaster och vissa härdplastkomponenter samt av blockerade isocyanater bildas nedbrytningsprodukter, som vid upptag via andningsorganen kan utgöra allvarlig hälsorisk.

Läkarundersökningen omfattar yrkes- och tobaksanamnes samt frågor avseende luftvägssjukdom, hudsjukdom, allergier eller . Läkarundersökning skall också ordnas för arbetstagare som visat nya tecken på luftvägssjukdom, hudsjukdom eller allergi och som meddelat arbetsgivaren detta. Det vanligaste är att allergi uppkommer genom att personen får det direkt på huden, men partiklar i luften kan också skada då de landar på huden. Så svårt drabbade är ännu i bara några få men epoxiallergi ger en livslång allergi. Limmet som används vid ögonfransförlängningar kan framkalla allergi.


Maria Hedmer, yrkeshygieniker vid Arbets- och miljömedicin i Lund. Färdigtillverkade härdplaster , helt uthärdade, innebär inte några hälsorisker vid normal användning. Om det råder tveksamhet om produkterna omfattas av reglerna för härdplaster bör rederiet kontakta tillverkaren eller leverantören för att klargöra detta. Dessa uppgifter ska framgå av säkerhetsdatabladet för berörd produkt.


Snabblim som innehåller cyanoakrylater har gett upphov till allergi och omfattas . Generellt gäller att isocyanater kan ge allergier vid hudkontakt eller inandning, skador i andningsorganen vid inandning av ångor eller aerosoler. Vid läkarundersökningen ges även tillfälle . Vissa isocyanater kan orsaka cancer. Lagstadgade medicinska kontroller vid arbete med härdplaster och andra allergiframkallande kemiska produkter.


Kan orsaka allergi - eller astmasymtom eller andningssvårigheter vid inandning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg