onsdag 14 december 2016

Stege till sotaren

För att i ett tidigt skede upptäcka fel som kan leda till brand ska eldstäder och skorstenar i hela sin längd kontrolleras ur brandskyddssynpunkt. Kontrollen omfattar även tak och steganordningar. Intervallen varierar mellan tre till sex år . Kanske rätt forum, kanske inte.


Ska installera ny skorsten och behöver då en stege på taket till vår snälle lille sotare.

Enligt den kommunalt fastställda arbetsordningen har Du som fastighetsägare skyldighet att se till att de skyddsanordningar som enligt lag skall finnas på taket (gidskyd takstege och ev. skorstensstege) är väl underhållna. Stege skall vara framtagen till. Jag har ett fritidshus i södra Sverige där jag blivit anmodad av sotare att montera fast takstege på tak och skorsten för att skorstenen ska kunna sotas.


Jag hänvisas då till ett företag som hävdar att det är lag på att fastigheten måste ha en fast monterad stege på taket samt en stege på själva skorstenen . Sotaren vill helst bara att du tar fram stegen till platsen där den man går upp på taket. Detta för att inte en uppställd stege skall bli orsak till en olycka. Om du inte kan det heller, så se bara till att visa sotaren var stegen finns, så kan han säkert ta fram den själv. Eventuellt kostar detta lite extra, om det är mycket långt till stället .

Jag vet inte vad sotaren kräver men jag skottar alltid upp till skorstenen, Askat ur har jag aldrig gjort och det har jag inte fått påbackning om så det e nog lugnt. Min sotare vart lite sur när det var mitt i vintern och jag inte hade någon stege på taket eller någonting o fästa stegen som jag lutade mot taket Samt . Först och främst är det viktigt att se till så att man har en bra stege och ett glidskydd. Vid sista sotningen dömde sotaren ut allt fast den tidigare varit ok. Jag har fått påpekande om att jag skall byta takstege, har ni något bra förslag till ett plåt tak, som är godkänd och lätt att sätta upp, även säkerhet som . Men när man kommer till taksäkerhetsprodukter och vilka monteringstillbehör som krävs samt vilka regler som måste uppfyllas, då kan man uppfattas som svårt.


Genom att kontakta oss så hjälpa vi dig att plocka fram skräddarskydda lösningar så både du och sotaren blir nöjda i slutändan. Att får en offert är såklart. För många fastighetsägare slarvar med glidskyddet till stegen när sotaren ska upp på taket.


Nyligen inträffade en olycka och en sotare föll till marken. En sotare klättrar upp till en skorsten längs hus- eller takstegar uppskattningsvis 6–gånger varje dag. Sotaren klättrar regelbundet upp på taket till ditt hus. När kontrollerade du senast att takets. Utredningar och olycksfallsstatistik från.


Lös stege tillsammans med glidskydd kan användas. Vägg Lös aluminium stege. Monterat glidskydd vid takfoten.

Boverket kräver ej fast takstege. För sotaren krävs fast takstege om takets lutning är större än 1:och avståndet från uppstigning- stället till skorsten är större än m. Fasta tillträde sannordningar . Om fallhöjden överstiger meter från skorsten ner till underliggande plan krävs skydd mot fall. Mät hur lång stege ni behöver från skorstenen till takfoten. Välj rätt infästning samt konsol.


Man kan också använda en brygga som ett arbetsplan vid skorstenen för sotaren. Fast monterad eller utfällbar väggfast stege med bredden meter kan användas vid tillträde till tak om fasadhöjden vid uppstigningsstället är högst meter. Det händer att sotaren påpekar för villaägaren att taksäkerhetsanordningarna har brister.


Ta ändå för vana att se över säkerhetsutrustningen med jämna mellanrum , till exempel varje vår. Stegarna får inte vara angripna av rost eller på annat sätt skadade. Då kan det bli farligt, säger Anna Törngren.


Sotaren är beroende av din hjälp för att kunna utföra sitt arbete. När du får meddelande om att sotning skall ske är det bra om följande är klart när sotaren kommer. Ställ fram en stege , se till att stegarna på taket är säkra och att glidskydd finns monterat vid takfoten. Lägg gärna fram tidningar. Se till att det finns gott om plats . Det är fastighetsägarens ansvar att steganordningar är säkra) Läs mera här på Taksäkerhetskommitténs hemsida.


Efter sotningen meddelar sotaren eventuella brister. Förberedelser inför sotningen. För återbesök till fastighet som ej kan sotas planerad dag och ti uttas en extra inställelseavgift enligt sotningstaxan. Fastighetsägaren ansvarar för att uppstigning och .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg