tisdag 6 februari 2018

Frikyla jordvärme

Hej Vi planerar för konvertering från direktel till värmepump. Det finns en åker bredvid huset, och därmed har vi bra förutsättningar för jordvärme. Det skulle vara skönt med lite frikyla också, men där är ju jordvärmen sämre. Några funderingar om jordvärme och frikyla : 1. Om man gräver ner slangen djupare, .

Frikyla - luftkonditionering genom din värmepumpsanläggning. Läs mer om hur bergvärme och markvärme kan vara ett alternativ till kylanläggning här. Thermia Kylmodul Passiv gör att din värmepump även kan leverera kyla.


Modulen är bara i drift när kyla behövs, i övrigt fungerar din värmepump precis som vanligt. Kylmodulen arbetar med passiv kyla – även kallad frikyla – vilket passar hus med mindre kylbehov eller dig som bara vill ha kyla i vissa rum. En bergvärmeanläggning är dessutom bekväm, energieffektiv och i det närmaste underhållsfri. Den tar liten yta i anspråk samt ger möjlighet till frikyla.


Med frikyla kan du under varma dagar kyla ditt hus till en mycket låg kostnad.

En fläktkonvektor kan ge dig skön svalka till mycket låga driftkostnader under varma sommardagar. Lär dig utnyttja borrhålets kyla vilket i sin tur innebär att berget får tillbaks värme, som i sin tur höjer effekten under vintertid. Spara upp till i energi varje år genom att jämföra offerter från GreenMatch - det är gratis och medför inga förpliktelser.


Jordvärme kallas ibland mark- eller ytvärme och tar tillvara den energi som ligger ytligt lagra bara någon meter under markytan. Slangar grävs ner i marken med ett. Konceptet heter frikyla och bygger på att man skickar ut kallt vatten direkt från borrhålet, som ger en skön svalka i huset. Fördelen är också att det kalla . Det du behöver komplettera med är en fläktkonvektor där den kalla vätskan får cirkulera.


Om du planerar för, men ännu inte installerat, bergvärme kan du inkludera frikyla redan från början. Se över ditt klimatskal – det vill säga tak, fönster, dörrar och väggar. Låt bergvärmepumpens borrhål ge skön svalka genom naturkyla. Kallas ibland också för frikyla eller komfortkyla.


Det enda du betalar för är driften av cirkulationspumpen. Passande nog kallas tekniken för naturkyla eller frikyla. Kylan sprids med hjälp av en fläkt. Rent tekniskt bygger principen på att den kalla köldbärarvätskan i energisystemet pumpas . Markvärmepump ( jordvärme ).

I mina ögon det bästa alternativet om man har plats nog att gräva ned den mängd kollektor (slang) som behövs, normalt. Geo 312C är en varvtalsstyrd värmepump som är uppbyggd på det modernaste köldmediasystemet med R410C, vilket ger en betydligt effektivare drift än tidigare värmepumpar. Anläggningen kan kompletteras med till exempel fläktkon- vektorer för att möjliggöra anslutning för frikyla (PCS 44).


För att undvika kondensbildning måste rörledningar och övriga kalla ytor isoleras med diffusionstätt ma- terial. Vid stort kylbehov krävs fläktkonvektor med droppskål och avloppsanslutning. Då talar man istället om jordvärme eller grundvattenvärme.


För att installera jordvärme så krävs en större tomtarea än för bergvärme . Möjlighet till frikyla (svalt inomhus på sommaren) vid installation av fläktkonvektorer. Finns tillgång till en större markyta kan det vara billigare att plöja ner kollektor och använda jordvärme istället för bergvärme. Geoenergi HEATING HÖST-VINTER COOLING Värmepumpen (HP) tar värme från borrhålen kW tillförd elektricitet – 3-kW värme Frikyla tillgängligt vid . Både värme och kyla från berget.


Dagens bergvärmepumpar har funktionen ” frikyla ”, som ger dig skön svalka under varma sommardagar. Till en mycket lägre kostnad än en luftkonditioneringsanläggning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg