tisdag 13 februari 2018

Olika typer av solfångare

Det finns även varmvattenberedare som är förberedda för solvärme. Vad är det för skillnad mellan solfångare och solceller? I en solfångare omvandlas solinstrålningen till värme.


Sedan finns det också olika typer av koncentrerande solfångare. Man utgår från några olika typer av solfångare.

Vacuumrörsolfångare, plan solfångare, koncentrerade solfångare och luftsolfångare. Bland vacuumrörsolfångare hittar vi två olika modeller av solfångare. Ett solfångarsystem består ofta av ett antal solfångare och en ackumulatortank. Solenergi är något positivt, det vet vi. Det räcker med att gå ut en solig dag så känner vi alla det.


Men vad finns det egentligen för olika slags solenergier i Sverige, och hur kan vi ta tillvara på dem? Lisa Hägg hjälper dig på vägen! Solen är egentligen det som driver hela vår jor så rent krasst .

De plana solfångarna har en svart yta under ett transparent täckning och är isolerad på kanter och undersida. Olika typer av solpaneler. En vätska (ofta vatten och glykol lösning, ibland luft) cirkulerar genom panelen och. Inledningsvis undersöks olika typer av solfångare och solfångarsystem. Störst vikt läggs på plan solfångare och vakuumrörsolfångare.


Andra solfångstyper som tas upp i rapporten är luftsolfångare, poolsolfångare, parabolisk solfångare, parabolic trough collector, Fresnel reflector,. Den enkla och primitiva varianten av solfångare med svarta plast slangar utan vare sig isolering eller glasruta (dålig verkningsgrad). D en plana solfångaren: som är uppbyggd av isolerad botten och absorbator yta, täckt av en glasruta (bra verkningsgra enkel montering). Vakuumröret: överlägset . Verkningsgraden hos alla typer av solfångare påverkas negativt av hur mycket lägre temperaturen är i omgivningen jämfört med solfångarens temperatur.


Hur verkningsgraden avtar beror delvis på solfångarens isolation. En svart slang är mycket dåligt isolerad och en stor del av energin försvinner ut i . Ungefär hälften av det som säljs är importerat och merparten av dem är vakuumrörsolfångare. Det viktigaste när du väljer typ av solfångare och fabrikat är att kontrollera att solfångarna är testade . Forskning bedrivs kontinuerligt för att förbättra solfångarnas värmeutbyte och för att sänka kostnaden för produktion. Framtidens solfångare är ingen ”ful låda på taket”.


Moderna värmesystem kan enkelt kombinera solfångare som gör det möjligt att använda solens energi för direkt uppvärmning av varmvatten och extra värme till husets värmesystem.

Solfångare delas vanligtvis in i tre olika typer. Användandet av solenenergi. Man skiljer på två olika typer av solfångare , plana solfångare och vakuum rörsolfångare. Detta är ett vanligt sätt att redovisa skillnaden mellan olika typer av solfångare.


Ett alterna- tivt sätt att redovisa sol- fångarens effektivitet är att istället visa verkningsgraden. Excel med en mängd olika indata: Referensarea, Byggarea, Verkningsgra Lutnings- och riktningskoefficient, Solinstrålning, Utbyte, Energi Varmvatten, Energi Sol, Täckningsgra. Ackumulatorvolym och Ackumulatortyp. I anslutning till tabeller och figurer anges vem som är tillverkare, vilken typ av solfångare det är samt . Heat- pipe med enkelt glas och plana absorbator.


Under bild: Heatpipe med dubbelt glasrör där det absorberande skiktet sitter på utsidan av det inre röret. Utvecklingen av alternativa energikällor är mycket aktuellt i dagens samhälle. Solvärmesystem, kombinationer med olika värmekällor o värmelagring ger ett flexibelt o optimalt värmesystem.


Här presenteras några typer av solfångare såväl plana som vacumrörssolfångare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg