tisdag 20 februari 2018

Radonsug fläkt

En radonsug är i all sin enkelhet en fläkt som ventilerar ut radongas ur huset. Vanligtvis sker detta genom att grundläggningsskiktet under bottenplattan på ett hus ventileras. Radonsug kallas även en fläktanordning i en torpargrund. Hej, När jag grävde ur källaren passade jag på att lägga ner lite dränrör att suga lite radon ur. Nu är det dags att göra det sista på denna.


Egen radonsug (el suga via dränering?) Bra el dåligt?

Alternativ fläkt till radonsug. Fläkt , ljuddämpare, borrhål och utblås i väggen. Lufttrycket i marken varierar mycket . Då fläkten och dess funktion är själva hjärnan i en RADONSUG , är den oerhört viktig.


Olika fläktar beter sig väldigt olika, beroende på till vilket ändamål dom är byggda. Vår fläkt anpassar sig efter motståndet och suger mycket bra över ett intervall motstånd. Olika motstånd beror på vilket material som ligger under grunden. Vi har ett något förhöjt radonvärde (markradon, 320bq) och jag har fått rekommendationen att sätta in en fläkt i krypgrunden för att öka undertrycket.


Jag har en Acetec där idag men undertrycket blir alltför litet med den.

Den fläkt som var med i offerten jag fick var en IRE 160b. Frågan är nu hur ett ökat . Med radonsug minskar radonhalten vanligen med 60–procent. Om marken under huset har höga radonhalter som tränger in genom golvet, kan en radonsug installeras. Radonsugen kan byggas antingen via golvplattan eller sockeln. Till skillnad från traditionella radonsugar är fläktmotorn i en RS4av typen EC- fläkt.


En fläkt suger radonhaltig luft från en eller flera punkter under bottenplattan. Fläkten monteras på taket, vin källaren eller i utvändig låda och ansluts med kanal. Exempelvis kan detta ske genom att installera en fläkt som suger ut markluften, en radonsug , innan den kommer in i byggnaden. Eventuellt kan markåtgärderna behöva kombineras. Vattnet: Det räcker ofta med att vattnet luftas kraftigt med en särskilt . Tätning ger inte alltid tillräcklig effekt.


Man försöker då också skapa ett undertryck under huset så att jordluften inte sugs in. Den vanligaste och oftast bästa åtgärden är att installera en radonsug , en fläkt som suger jordluft direkt under huset genom en eller flera kanaler i bottenplattan. Detta är den åtgärd som vi utför i de allra . Endast ventilering kan öka uppvärmningskostnaderna då mycket värme försvinner ut.


Energikostnaden för att driva systemet kan ses som en nackdel men bör inte läggas någon vikt vid då den är mycket låg. Vid dåliga installationer av radonsug kan det hända att du hör en liten fläkt.

Ett undertryck skapas med hjälp av en kraftig fläkt som suger luft från en eller flera punkter under betonggolvet. RadoVac 2passar för installation i villor och hyresfastigheter för evakuering av markradon. Inget går upp mot radovac! Ert bästa val av radonsug för markradon! Byggnaden har ett poröst lager under betong golv från skäl (t.ex. krossad sten), är ett möjligt radonsug , och ofta en bra handlingsplan.


Typ av fläkt i paketet: K125XL medelstora golv fläkt för upp till 2m 2. Anmärkning: i ovanstående siffror är inte exakta . För varje hus måste en individuell lösning hittas beroende på husets grundkonstruktion. Vanligast är en så kallad radonsug , en fläkt som suger jordluft direkt under huset via en kanal genom bottenplattan. Undertryck skapas med hjälp av en fläkt som suger luft från . Smalrörsmetoden” är en vidareutveckling av radonsugen.


Den utnyttjar flera sugställen och kanaler med mindre dimensioner än radonsugen. Hus grundlagda på grus eller grovsand till exempel rullstensås .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg