fredag 16 februari 2018

Gamla element kalla

Har en kåk från -med vattenburet system. Vet ej om elementen är lika gamla men har två st nere i källarn som jag inte får upp värmen på. Kalla element , ingen cirkulation?


Elementet blir inte varmt. Känn på rören som går in till elementet, rören ska vara varma om det är kallt ute. Vid varm väderlek matas elementen inte med varmvatten.

Termostatens ventil är i läge för lägsta temperatur. Läs expertens råd för att vårda gamla radiatorer och enkla tips för att lufta element , fylla på vatten i element och fixa din krånglande termostat. Läs även: Sekelskiftesdröm.


Om problemet med kalla element kvarstår trots att du luftat dem några gånger så kan det vara termostaterna som kärvar. Efter ett långt sommaruppehåll ska det skakas liv i husets element. Men ofta är det ett eller flera vattenburna element som strejkar. Problemet – och lösningen – är som tur är välkända, och du kan fixa det på några minuter.


Behöver du lufta elementen eller fylla på dem?

Det är viktigt att se över sina element och här hittar du guiden för vad du behöver göra. Sv: Rörmokarfråga om varma och kalla element. Det här med hög eller låg framledningstemp har betydelse hur gammalt huset är.


Detta beroende på att dom husens system kräver en högre . Nu jäklar är det ju kallt ute och alla element utom ett är riktigt varma o sköna. Vi har ett stort element i vårt hobbyrum som är riktigt kallt. Jag kände på själva framledningsröret och det är varmt och även returröret, men värmen sprids inte vidare ut i elementet. Då det är ett ganska stort rum så är det viktigt det . Med denna video vill Håbohus informera sina hyresgäster om en vanligt förekommande felanmälning och. Rörläggaren André Holm går igenom hur du byter termostat på elementen, steg för steg.


Men vad är lagom varmt och hur kan vi påstå att värmen är på när elementen är kalla ? Den kalla luften hittar då andra vägar in eftersom ett hus aldrig är riktigt tätt och elementen får inte möjlighet att värma upp den luften. Det kan vara problem med ventilationen, gamla element eller dåligt fungerande styrutrustning. Om dina element är kalla kan det bero på att det har samlats luft i systemet.


Med hjälp av en elementnyckel släpper du enkelt ut luften. Då cirkulerar det varma vattnet fritt och hela elementet blir varmt. Efter sommaren har elementen stått avstängda en längre tid. På hösten när värmen sätts på igen kan det bildas luftfickor .

Vi har en pelletspanna (som vi även kör med bara el igenom när pelletsen tar slut ibland). Hur som helst, elementen är kalla ! Det finns varmvatten i kranarna . I gamla ett-rörs system, med kalldragna stålrör så är avsättningarna (sprången mot radiatorerna) utformade som en kil så att vattnet leds upp mot radiatorn. Någon som vet hur kallt det får vara i en hyreslägenhet?


Jag fick min elräkning igår och såg att den stigit med drygt 2 när jag har el element inkopplat, någon som vet om man kan få sänkt hyra för detta? Mina element är helt kalla. Såhär mitt i smällkalla vintern har jag noterat att vissa element är varma upptill men kalla nedtill. Om jag inte minns fel så är tanken att man ska kunna reglera på denna shunt om man kompletterar med att elda i den gamla vedpannan som fortfarande finns kvar. När värmepumpens effekt inte längre räcker till vid kalla utetemperaturer, bör elelementen hjälpa till att hålla inomhustemperaturen jämn och behaglig.


Till detta krävs att elementen börjar värma . Ett lagom varmt element är för de flesta den trivselfaktor som bidrar mest till en behaglig inomhusmiljö när hösten kommer och under vinterns kalla månader. Med moderna termostater sänks energiförbrukningen även i gamla element men bäst effekt uppnår man ändå med helt nya radiatorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg