måndag 26 februari 2018

Verkningsgrad bergvärmepump

Sep Sex av bergvärmepumparna har då mellan och i årsvärmefaktor, SCOP, vilket betyder att du som husägare får mer än och upp till kilowattimmar för varje kilowattimme el som värmepumpen förbrukar i drift. Att skaffa bergvärme kostar ungefär lika mycket som en ny bil. För varje grad framledningstemperaturen höjs minskar värmepumpens COP-tal ( verkningsgrad ) med procent. Mar Vad betyder värmepumpens COP?


Värmepumpars verkningsgrad mäts med ett värde som kallas COP, vilket står för coefficient of performance. Innan du bestämmer dig för vilken värmepump du ska välja, vill du säkerställa att värmepumpen är så effektiv som möjligt, vilket COP-värdet till viss del kan tala .

För att detta ska vara möjligt måste energi i någon form tillföras, enligt termodynamikens andra huvudsats. Den skenbara verkningsgraden ( värmefaktorn) i en värmepump kan nå upp till 5. Tekniken i en värmepump är i princip . Förkort- ningen COP står för Coefficient of Performance. Ju högre värmefaktorn är, desto bättre. Den visar hur mycket energi värmepumpen ger i förhållande till elen den förbrukar för sin drift. Sep Samma princip gäller för en värmepump där verkningsgraden mäts med utgångspunkt från vissa temperaturförhållanden och en korrekt injustering.


Värmefaktorn kan redovisas på olika sätt.

Om en bergvärmepump har värmefaktorn betyder det att värmepumpen ger gånger mer energi än ren elektricitet skulle göra. Verkningsgrad är ett generellt fysikaliskt begrepp som aldrig kan bli större än 1. Värmepumpens verkningsgrad , eller värmefaktor, ökar ju mindre skillnaden i temperatur är mellan värmekällan (berget) och värmesänkan (huset). Om gratisenergin från berget har en ”hög” temperatur och husets värmesystem håller en låg temperatur fås alltså den bästa värmefaktorn. Tidigare användes ofta COP (Coefficient Of Performance), även kallat värmefaktor eller verkningsgrad , för att beskriva hur mycket värme som en värmepump klarar av att leverera i förhållande till hur mycket el som går åt för att utvinna den.


Om en viss värmepump till exempel har värmefaktor betyder det att den kan . May Räkna ut verkningsgrad - Varmepumpsforum. Hur stor avvikelse tror ni att mina i verkningsgrad slår på min uträkning. Uträkningen ställer krav att pumpen ligger exakt på kW. Däremot är jag intresserad av att ungefärligt veta hur mycket jag sparar med min värmepump.


Det skulle nämligen innebära att du måste ha en värmepump med hög effektstorlek som i de flesta fall inte utnyttjas maximalt. Den lösningen blir både onödig och dyr. Därför bör du välja en bergvärmepump som värmer upp huset under en genomsnittlig dag. Man brukar räkna att bergvärmepumpar ska ha en verkningsgrad. Oct Då förs värme in i utedelen och under avfrostningen har luftvärmepumpen en sämre effektivitet.


Sammanfattningsvis så blir årsmedelfaktorn för en luftvärmepump inte lika hög som för en jord-, sjö-, eller bergvärmepump eftersom verkningsgraden (COP-värdet) minskar vid kalla utetemperaturer. Oct För att beskriva hur effektiv en värmepump är så används istället begreppet verkningsgrad. Då de flesta värmepumpar använder motorer drivna av elektricitet så syftar verkningsgraden på förhållandet mellan tillförd energi och den avgivna värmeenergin.

I regel är det bergvärme som ger bäst verkningsgrad även om både jord och luftvärme kan ge lika bra i milda vintrar till exempel i södra Sverige. En värmepumps verkningsgrad anges som . Ofta blir det en fråga om vilka möjligheter man har, har man till exempel lång ner till berg på sin tomt är det inte ekonomiskt försvarbart att borra och har man en för liten tomt får . Med Alpha Innotec WZSV 4-kW får du en fullständig bergvärmepump som ger uppvärmning i din villa eller i ditt radhus. Tack vare tysk innovation och med hjälp av den inverterstyrda kompressorn tillverkas bara så mycket värme som behövs vilket innebär att pumpen har en hög verkningsgrad och du sparar mer energi. I ett land som Sverige kan uppvärmningen av ett hus vara den största enskilda utgiften i hushållsekonomin och därför är det viktigt att noga tänka igenom de . Kompakt energipaket med bästa verkningsgrad. Marknadens effektivaste bergvärmepump –. Unik inbyggd energimätning.


Tysk kvalitet med 7-års kompressorgaranti. Detta är vårt erbjudande till dig som väljer att uppgradera din värmeanläggning. Har du en riktigt gammal värmepump , kan du behöva kompletteringsborra.


Orsakerna är flera, men den viktigaste är att äldre värmepumpar hade betydligt lägre verkningsgrad – dessa värmepumpar får sin spetsvärme från olja eller en elpanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg