onsdag 7 februari 2018

Besiktning öppen spis

Funderar du på att börja elda? Om du har en öppen spis , kakelugn eller annan eldstad som du inte använt och därmed inte blivit sotad på många år men skulle vilja elda i igen. Då skulle den behöva kontrolleras, kontakta oss så gör vi en kontroll åt er. Många undrar hur ofta och när man ska göra en besiktning av skorstenen.


Säkerhetsaspekten vid eldning i eldstäder är väldigt viktig och de flesta tar en trygg eldning för givet.

Dock är det vanligt förekommande med eldstäder och rökkanaler som inte uppfyller de krav och regler som finns. Det kan bero på allt från brist på . Vi bor i ett hus med öppen spis som inte har använts på flera år. Vi har bott här i några år, och de som bodde här innan använde inte heller öppna spisen. Så jag undrar vad som gäller för att få börja elda i den igen? Måste sotaren komma och sota och besiktiga?


Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats.

När sotningsdistriktet har fått en anmälan om en eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll. Nyligt fått en pelletskamin (Lilla frö med drag) installerad och innan vi satte igång och eldade ringde vi sotare som kom över för att göra. Spisinsats, Insatskamin eller spiskassett - förbered. Eldningsförbud i öppen spis. Kontakta oss så hjälper vi dig!


Skorstenen är en så kallad tung konstruktion, en gammal murad skorsten som på senare år försetts med galler och huv. Regnet piskar taket och förutsättningarna för dagens jobb är långt ifrån de bästa. En vägg med inre regelstomme av trä kan anslutas till utsidan av omslutningsväggen till en murad öppen spis på samma sätt som vid en anslutning till en rökkanals omslutningsvägg, dock inte inom ett avstånd av minst 5mm från eldhärdens centrum.


Alternativt mm eldfasttegel, 1mm massivt tegel samt 1mm fritt . Vid en besiktning underkänns en läckande skorsten och i så fall måste den repareras. Om du vill installera en ny eldstad (braskamin, spisinsats, öppen spis , etc.). Räcker det för att mura upp en öppen spis ? Nej minst 1mm kanal diameter krävs. Men om du installerar en . Vid nyinstallation av eldsta eller installation av braskasett i befintlig öppen spis (Anmälan till kommun) och en besiktning av våra tekniker, för att säkerställa byggherrens egenkontroll, utförs enligt ssr godkänd besiktning.


Det är dessbättre tillåtet om installationen av eldstaden är rätt och får den besiktning , skötsel och tillsyn som.

Anmälan till Byggnadsnämnden behövs inte vid installation av en kassett i öppen spis , däremot måste. Spiskassetten som installeras i en befintlig öppen spis är just en installation, och redan här torde rekvisitan . Huset saknade el och värmdes upp av kamin och en öppen spis. För att snabbt få upp temperaturen tros man ha eldat kraftigt under lång tid. Alla blev sannolikt medvetslösa och var helt chanslösa när de låg och sov och andades in den giftiga röken. Dåligt drag och plötslig hetta i en osotad skorstenen orsakar lätt sprickor . Sotningsavgiften för öppen spis är 4kronor.


Om sotsugare används tillkommer kronor. För fritidshus tillkommer kronor på ovanstående priser. Bilkostnad debiteras med kronor per mil vid beställda arbeten. Om du endast installerar en braskassett i befintlig öppen spis eller ansluter till en befintlig skorsten, krävs inga övriga handlingar utöver ifylld anmälansblankett. Du behöver slutbesked innan du eldar.


Innan du får börja elda måste brandkraven vara uppfyllda, det kontrollerar Skorstensfejarmästaren genom en besiktning. I det fall det finns eldstäder i form av öppen spis , oljebrännare etc. Den oktober klockan 9. De öppna spisar som finns i fastigheten kommer att besiktigas och provtryckas den oktober.


Om du inte kan vara hemma under förmiddagen den 12:e kan du lägga din nyckel väl . Ett förslag till kontrollplan, som exempelvis innehåller kontrollpunkter som Besiktning av eldsta rökkanal och tillträdesanordningar till taket (skorstenen), . Det finns många olika typer av besiktningar som vi kan hjälpa Dig med. För att skorstensfejaren ska kunna göra en bra besiktning så är det viktigt att han i förväg vet orsaken till besiktningen. Här följer några olika typer av besiktningar. För att vara säker på att din . Statuskontroll av eldstad och skorsten. Felet ska ha funnits i bostaden redan när du köpte den men alltså inte gått att upptäcka vid en noggrann besiktning.


Du ska heller inte ha behövt räkna med felet med tanke på bostadens ålder, skick och konstruktion. Det ligger ett stort ansvar på dig som köpare att du ska ha uppfyllt din undersökningsplikt .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg