onsdag 28 maj 2014

Bidrag för radonsanering

Nu har regeringen fattat beslut om ett nytt radonbidrag. Alla regler för stödet är ännu inte fastställda vad gäller maxbelopp och . Boverket kommer inom kort att lägga ut mer information om . I Sverige har hundratusentals bostäder fortfarande för höga radonhalter. Dessutom orsakar radon omkring 5cancerfall varje år, så det handlar om väldigt många människors hälsa, säger bostadsminister Peter Eriksson.


Den juli återinförs det statliga bidraget till åtgärder mot radon i småhus.

Syftet är att minska radonhalten i inomhusluften. Bidraget gäller enfamiljshus. Staten ger bidrag för att sänka radonhalten i inomhusluften i egnahem. Regeringen inför stödet för radonsanering igen.


Det är ägare till en- och två bostadshus som kan söka. Du som fått radonbidrag ska efter radonsaneringen göra en uppföljningsmätning och lämna in en mätrapport. Resultatet påverkar inte ditt utbetalade stö men om eftermätning uteblir kan Länsstyrelsen besluta att pengarna ska betalas tillbaka ( återkrav). Det står i ditt beslut om bidrag när mätningen senast .

Bostadsministern säger att totalt ungefär 1miljoner kronor kommer att avsättas för radonbidrag och informationsinsatser om radon under de . Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar är inte berättigade att få bidrag till radonsanering. Det statliga radonbidraget ska återinföras. Det föreslår regeringen i den kommande höstbudgeten.


Radon dödar 5varje år. Det är bostadsminister Peter Eriksson (MP) som uppgett för Ekot att det statliga bidraget för att sanera radonbostäder ska återinföras. Pengarna delas ut för hälften av en skälig kostnad för åtgärderna mot radon. Nu kan husägare söka bidrag för radonsanering.


Om du upptäcker att ditt hus har för höga halter av radon är det viktigt att du får hjälp med att reda ut orsakerna och att sätta in rätt åtgärder. Det är också viktigt att du mäter radonhalten efter att du har åtgärdat ditt hus. Strålsäkerhetsmyndigheten har ingen expertkunskap vad gäller radonåtgärder. För att få bidrag för radonsanering från Länsstyrelsen måste du, innan saneringsarbetet påbörjats, meddela var radonet kommer ifrån och vilka åtgärder som planeras.


Mätningarna görs med utplacerade detektorer, i minst två månader under . För att få sakkunnig hjälp bör du anlita en konsult som genomgått och godkänts i Strålssäkerhetsmyndighetens (SSM) kurs Åtgärder mot radon i byggnader. Viss information kan du även få hos kommunen. Med över tjugo års erfarenhet av radonsanering i Stockholm med omnejd kan du vara tryggt förvissad om att vi löser ditt radonproblem med en fackmannamässig sanering utförd av certifierade yrkesmän.


Comnet AB har en bred erfarenhet av alla sorters objekt, allt från enskilda småhus till stora offentliga byggnader.

I fortsättningen får Gävleborgs husägare. Mer finns att läsa här: Boverkets webbplats - om radonbidrag länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Mer information om olika åtgärder finns i Boverkets broschyr ”Åtgärder mot radon i bostäder”. Det finns möjlighet att ansöka om bidrag för radonsanering hos länsstyrelsen.


Inget bidrag för sanering av radon. Behöver du sanera, finns det bidrag att söka. Har du frågor om radon, ska du i första hand vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor eller motsvarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg