fredag 16 maj 2014

Svartmögel på vinden

Man ska aldrig acceptera mögel i sitt hus. Mögeltoxiner är mindre än själva mögelsporerna och kan med lätthet transporteras ned i boendeytan genom otätheter i vindsbjälklaget då det råder undertryck i bostaden. Risk finns också att sporer och toxiner från . Om man hittar svartmögel på vinden i plankorna som är upp mot taket liksom ( krypvind) vad gör man då?


Inte reglarna utan själva plankorna. Med tiden kan hela insidan på taket bli sotsvart.

Oftast är det inte taket som är orsaken till att mögel får fäste på vinden, oftast . En utbildad entreprenör kan avgöra vilken metod för mögelsanering som är lämpligast. Mögel går i vissa fall att torka bort. Kondens på vinden = mögel. Det är under vintern som de flesta vindar blir som mest utsatta för fukt. Det har att göra med flera saker men framför allt de stora temperaturskillnaderna.


På samma sätt som i en krypgrund är det när varm luft möter kall luft som kondens kan uppstå. På vindarna är det lite speciellt då .

Håll utkik efter fukt och mögel på vinden. Har du en fuktig vind kan fukten sätta sig i trä och isolering, vilket i sin tur kan orsaka mögel och röta. Skadorna brukar främst drabba yttertakets insida och takbjälkarna. Har du redan mögel- eller fuktskador måste du ta reda på varifrån de kommer.


Hej, Vi tänker köpa hus men nu visar det sig att det finns mikrobiell påväxt = mögel på kallvinden. Mäklaren tycker det är ingenting att bry sig om och vi ska underteckna kontraktet. Vi vill att det saneras och ny mögelbildning förebyggs. Visst måste man kunna dra av kostnaderna från . Tak kan antingen göras ventilerade eller oventilerade.


De ventilerade innebär att yttertaket är skilt från vindsbjälklaget av ett ventilerat utrymme. Ventilationen skall se till att vinden är kall, inklusive yttertaket. Om inte vindsbjälklaget är tätt så kommer inomhusluft att läcka upp. Denna luft är fuktig och när den kommer. Svartmögel är ett vanligt förekommande problem i hus, såväl utvändigt som invändigt.


De mörkt svartgröna prickarna syns ofta i kolonier på fasader, i badrum , på vindar, i källare och på andra ställen där det kan förekomma fukt. Nära dusch , badkar och handfat samt vid diskbänken ser man det oftast. Hur en vind fungerar och vilka risker det finns med konstruktionen är några av de frågor som vi svara på via undersidorna. Hittar du inte svar på din fråga k.

Mögelsanering vind - måste man ta bort mögel på vinden. Boverket bör man avlägsna mögelpåväxt innanför yttre . Varför bildas mögel på vinden ? Att mögelproblemen uppstår på gamla hus vindar beror ofta på att vi ändrat något tex värmesystemet, många har. I många äldre hus är vindsbjälklaget så dåligt isolerat att risken för mögelangrepp där är näst intill uteslutna.


Inte sällan är den enda isoleringen en bädd av sågspån eller kutterspån. Genom detta täcke läcker värmen ut på vinden, följer fuktig inomhusluft med vädras också denna oftast bort genom tak och . Jag tror snarare att det är kondens beroende på dålig ventilation. På bilden ser det ut som att det är tilläggsisolerat,jag ser ingen luftspalt i ytterkant tak utan . Fuktskador, översvämning, dålig ventilation gör risken stor för mögelangrepp.


Ett tecken på att det finns mögel på vinden är att det luktar illa och att luften känns ovanligt unken. Enklast att upptäcka är svartmöglet. Det är svarta prickar som brukar sätta sig på innertaket och takstolarna. Vitmögel, som också brukar sitta på innertaket och takstolarna, kan vara lite lurigare att upptäcka . De flesta fuktskador på vinden uppstår då det ventileras in fuktig luft som kyls ner mot och kondenseras på innertaket. Den ökade fukten skapar grogrund för mögel och röta.


TrygghetsVakten Vind är en miljövänlig lösning på de flesta fuktproblem som uppstår på uteluftsventilerade vindar. Systemet övervakar klimatet i .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg