måndag 26 maj 2014

Hur mycket drar en värmepump

Att du skaffar värmepump är förmodligen att du vill sänka dina värmekostnader. En bra värmepump är faktiskt så effektiv att den kommer att betala sig själv. Det senare är alltid högre än årsmedelvärdet och används ibland i reklam för visa hur överlägsen värmepumpen XXX är jämfört med alla andra.


Att ha en speciell elmätare för värmepumpen är en mycket bra idé. Om man bygger nytt hus är det ett måste, eftersom nu gällande byggregler kräver att man efter . Så frågan här är ju hur mycket värme huset behöver, vilket är det första man bör ta reda på.

Med vattenvärmda element så kan man välja värmepump för uppvärmning såväl som varmvatten utan alltför stor kostnad. Luft-luft värmepump är mer ett . Ungefär hur mycket ström drar en elpatron resp. Hur mycket el drar en vämrepump?


Ni som har en sådan, stämmer reklamen? W = 5kW är hur stark den är som bäst. Finns det något bra sätt att kolla hur mycket el min bergvärmepump drar för att producera den energin som jag kan läsa av i mätaren . Elförbrukning bergvärme Beiträge 27.

Att köpa en värmepump är för många en stor investering. Men en värmepump betalar ofta tillbaka sig själv i och med att den bidrar till att den totala elförbrukningen blir betydligt lägre. En värmepump drar nytta av solenergin som finns lagrad runt omkring oss. I och med att den här värmeenergin är gratis . En luftvärmepump har en låg investeringskostnad i förhållande till hur mycket pengar och energi du sparar. Den fungerar som en energibesparande värmekälla tillsammans med ditt hushålls övriga uppvärmningsenheter som vattenburen värme och eluppvärmning.


Den ser även till att de inte kräver samma energiåtgång. Värmepumpen växlar upp värmen. Ett annat ord för värmefaktor är COP, . Bergvärmepumpens elförbrukning är i snitt en fjärdedel jämfört med direktverkande el. W elström, ger den kW värmeeffekt tillbaka. Detta kan jämföras med en vanlig elradiator (element) som drar lika mycket energi som den ger.


Ju högre COP-värdet är, desto högre besparing får du . I diagrammet till höger kan du utläsa hur mycket du kan behöva betala för att köra fem olika luft- luftvärmepumpar i kyldrift under en sommar. Vi har utgått från värdena om årsförbrukning på energimärkningen (exakt siffra om du klickar på ” säsongsförbrukning” i diagrammet). Värdena utgår från en normal . Hej tänkte fråga er som har haft eran luft vatten värme pump längre tid.

Nu fjärde året har jag inga inkomster alls då jag inte jobbat på snart månader och drar då ner på värmen igen. Jag har funtat på luft-luft värmepump , hur mycket låter dom och funkar det om man bara använder den till att hålla frostfritt när jag inte är här? Om gratisvärmen håller en hög temperatur och husets värmesystem håller en låg temperatur får man den bästa värmefaktorn, dvs. För varje kWh el som värmepumpen behöver för att arbeta får man ut ungefär kWh värme till hu- set.


Uppvärmningskostnaden minskar, den drar lite el och är därför miljövänligare än många andra uppvärmningsalternativ och den ger en bra inomhusmiljö. Men bara om du håller efter den. Det handlar ofta om löv, damm och . En kalkyl bör dock göras för varje enskilt hus eftersom förutsättningarna är så olika vad gäller till exempel klimat och husets energiförbrukning.


Jordvärme har använts för upp- värmning av småhus sedan början av. En markvärmepump producerar värmeenergi relativt förmånligt. An- skaffningspriset för systemet är dock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg