torsdag 22 maj 2014

Fukt under golv

Enkla och lättfattliga beskrivningar av olika fuktproblem i golv och platta på mark, vad de kan bero på och hur du åtgärdar dem. I det dränerande lagret går en dräneringsledning som för bort vatten från huset. På betongen lades sedan ytskiktet i form av en plastmatta, parkett, trä eller bara färg. Det är en sorts dränering.


Om golvet är byggt med träreglar under ytskiktet eller man har . Vi har precis köpt huset och våran advokat som håller i ärendet tror inte att detta kommer att gå under dolt fel utan att vi kommer att få betala allt själva.

Nivellgolv eller GiHa- golv eller ngn av de andra fuktsäkra konstruktionerna som finns på marknaden. Ligger isoleringen ovanpå plattan eller ligger den under ? Hur har fukten upptäkts ? I ett värsta senario måste ni riva ut alla golv , kapa ytterväggarna i minst fönsterhöjd och byta isolering, byta all syll, lägga in ventilerade golv , installera fläkt samt . Anledning till att vi tror att det kommit fukt under är för att golvet släppt lite och det har blivit en liten luftficka under golvet. Hjälper det något att sätt på golv värme tro?


Jo, men du måste lätta på mattan, annars blir fukten kvar . Men man möter den varje gång man kliver in i huset. Att den försvinner beror på att människans luktsinneceller mättas efter 2-sekunder.

Men du kan vara säker på att du har problem om kläder och inventarierna också luktar illa. Andra signaler på att du kan ha problem med fukt , mögel och röta är . Fukt i luft kan ”styras eller ”påverkas” med temperatur , fukt i vätskefas kan normalt inte påverkas av temperatur utan transporteras in genom materialen kapillärt. Vatten tränger inte bara in genom väggar, sugs upp genom golvet. En dränering är tidskrävande, kostsam och ger inte fullgott skydd eftersom fukt fortfarande kan stiga kapillärt genom bottenplattan.


Fukten i väggar och golv förångas permanent, så det finns ingen risk för att . Om dräneringens högsta punkt ligger högre än delar av konstruktionen kan vatten suga upp kapillärt i golv , grundmurar, kantbalkar och förstyvningar. En utelämnad isolering under kantbalk och förstyvningar man medföra att fukt i ångfas kan transporteras upp i dessa och nå golvplattan. Detta är också fallet om endast . Med hjälp av fukt - och temperaturberäkningar kan förväntade fukttillstånd och uttorkningsförlopp mm i golvkonstruktioner uppskattas. Fukt kan annars samlas i fogarna på kaklade golv eller i kanterna om du har en skuren plastmatta.


Se till så att dessa fogar och kanter är ordentligt tätade med fogmassa så att inte fukt kommer in under golvet. En ångspärr ska förhindra fukt i form av vattenånga från byggnadens insida att tränga ut i konstruktionen och där orsaka problem med fukt och mögel. Den ska placeras på insidan av väggar och under golv och tak. Betonggolv av typen platta-på-mark påverkas av den fukt som finns i marken under betongplattan. Genom att montera en fuktspärr mellan betongen och övergolvet elimineras denna risk.


Efter en fuktskada måste . Tekniken med mekaniskt ventilerade golv används när man har tydliga problem med fukt eller olika typer av gaser (radon exempelvis), eller för att förebygga flera denna typ av problem, ofta ovanpå betonggolv.

Dessa betonggolv är ofta oisolerade och detta skapar under vissa förutsättning diverse problem. Markens förmåga att kapillärt transportera fukt till plattan eller att i ångfas uppfukta plattan har i en del fall underskattats. I alltför många betonggolv har trämaterial gjutits in eller placerats på betongytan med mögelangrepp i trämaterialet som följd.


Man bör också skilja på byggfukt som tillförts under byggnationsskedet och fukt som tillkommit via ett badrum. Rådet för ByggKompetens, RBK har särskilda fuktkontrollanter som kan utföra byggfuktsmätningar i betong. Vid misstänkt vattenskada i ett badrum kan man göra indikationsmätningar med särskild . Jag bor själv i ett hus från 70- talet, och har hittills inte haft några problem. Den speciella fuktlukten kommer av att det impregnerade träet som användes i golv och .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg