måndag 26 maj 2014

Hur ofta sota skorsten

Hur ofta sotning ska göras bestäms av kommunen. I varje kommun finns det lokala föreskrifter för rengöring (sotning). Trots detta behöver imkanalen rengöras med jämna mellanrum, om inte annat . Länge var det bara sotarna som fick klättra upp på villataket och sota ur skorstenen.


Tidsintervallen beror på vilken typ av eldstad man eldar i och i vilken omfattning eldningen sker.

Din eldstad och skorsten måste sotas och kontrolleras för att få användas och för att minimera risken för sotbrand. Varje kommun bestämmer hur ofta sotning ska göras och vad det ska kosta. För att kunna sota skorstenen på ett säkert sätt finns det krav på en säker väg till och på skorstenen. För bästa funktion, inomhusklimat och ekonomi.


Kontakta oss för att få reda på vad som . Vi bor i hus och har en pelletsbrännare. Kakelugn, kamin, braskamin eller liknande eldstäder i småhus, som värmer huset eller det rum som den är . Huvudanledningen till att sota och rengöra eldstaden är att förhindra brand.

Vid sotning tas brandfarlig. Sotning handlar om ta bort sotavlagringar i eldstad eller skorsten. Sotningen ska göras med bestämda tidsintervall ( sotningsfrist), vilka beslutas av Nerikes Brandkårs direktion. Sotningsfristen varierar beroende på vad du har för sotningsobjekt och hur ofta du eldar.


Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Uppsala brandförsvar ansvarar för sotning och brandskyddskontroll i Tierps, Uppsala och Östhammars kommuner. Det behöver sotas oftare om du har en vedpanna i ditt hem än om du har en braskamin i ditt fritidshus. Läs om de aktuella sotningsfristerna. Sotningen är reglerad enligt LSO (Lagen om skydd mot olyckor) och är till för att förhindra uppkomsten av brand orsakat av soteld.


Om du har en värmekälla såsom ex. En av de vanligaste orsakerna till bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skorstenar. Sotning och brandskyddskontroll förebygger dessa bränder.


Attunda utför sotning av er skorsten eller eldstad i Stockholm. Kommunerna Botkyrka, Ekerö, Haninge,. Glöm inte sota , soteld kan uppstå och med brand!


Här kan du läsa om vad som gäller för sotning. Anläggningen ska kontrolleras mot bakgrund av hur följande faktorer påverkar brandskyddet: Sotbildning och.

Eldar du mycket i till exempel braskaminen bör sotaren komma förbi varje år. Handlar det om en öppen spis i sommarstugan eller en kakelugn som sällan kommer till användning blir intervallerna längre. Lokaleldstäder i stil med braskaminer, . För att få reda på vad som gäller din anläggning ska du kontakta din kommun.


Ett olycksfall i arbetet säger sotningsföretaget. Uppskörtning säger den drabbade kunden. En inte alltför enkel fråga att besvara, hur ofta eldstaden ska sotas avgörs av hur den används.


Och här kan intervallerna för sotning och brandskyddskontroll skilja sig på flera år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg