torsdag 13 november 2014

Fukt på kallvind

Genom denna spalt kommer det in fuktig luft som kondenserar mot det kalla oisolerade taket på vinden och skapar möjlighet för mögel och rötsvamp att växa. Anledningen till att man har byggt med denna konstruktion är att om det blir en . Information om fukt , avfuktare och mögel även kallat vindsmögel. Det går ju inte att montera upp fuktspärr i innertaket, fixa takfotsventilation och öka ventilationen . Mar Åtgärd av fuktig vind ? Men det största problemet med fukt och mögel är att det på sikt påverkar takets konstruktion och kvaliteten på huset.

Ett hus med en mögelskadad vind är naturligtvis . Mar Läs om hur du håller utkik efter fukt och mögel på din vind. Men i en modern, ute- luftventilerad vind kan ökad ventilering lösa ett fuktproblem endast under vissa speciella förhållanden. Generellt innebär ökad ventilering att vindsutrymmet blir kallt och fuktigt.


Det är därför olämpligt att ventilera vindar i samma grad som förr. Fokus ska riktas mot att hindra fukt. Feb I dag byggs fortfarande hus med självdragsventilerade kalla vindsutrymmen och råspont eller plywood som underlagstak, trots de stora riskerna för fukt - och mögelskador.


Ett par utredningar visar att mer än hälften av de traditionellt utformade vindsutrymmena har, eller riskerar att få, fuktproblem.

Varför uppstår fukt och mögel på vinden och vad kan man göra åt det. Jan Det är under vinterhalvåret som du ska hålla extra uppsikt på vinden. Fukt på vind är ett vanligt problem.


Det är nämligen under de kalla månaderna som de flesta fuktskador uppstår. Fukt och mögelskador är ett utbrett problem bland landets husägare. Statistik från Boverket visar att nästan var fjärde husägare har en fuktskadad vind. Riklig påväxt finns främst i de mycket välisolerade vindarna. Vid besiktningen mättes temperatur och relativ fuktighet utomhus och på vin- darna.


Fukttillskottet (ånghalt vind minus ånghalt ute) har därefter beräknats. Gene- rellt förekom det inga stora fukttillskott på vindarna. Mar Orsaken till detta är bland annat vind , ventilation och temperaturskillnader mellan utomhusluft och inomhusluft.


Den varma och fuktiga inomhusluften vill röra sig ut ur huset genom väggar och tak mot den kallare delen av konstruktionen. Inomhusluften kyls ned och vid en viss temperatur kondenserar fukten . Kallvindar löper störst risk. Av dessa vindar är utförda som kallvind med självdragsventilation. Fuktanalys av kallvind i ett befintligt lågenergihus med hjälp av WUFI och en praktisk fältstudie. Moisture analysis of a cold attic in a low energy house with the use of WUFI and a field study.


Fakulteten för hälsa , natur- och teknikvetenskap.

Högskoleingenjörsprogrammet i byggnadsteknik . Vidare ges bakgrundskunskap inom området för byggnadsfysik med fokus på fukt samt en kort introduktion till mögelsvamp i byggnader. I Sverige är huskonstruktioner med ett ventilerat vindsutrymme ovan ett isolerat vindsbjälklag, så kallad kallvind , en vanlig byggnadsteknisk lösning i både gamla och. Ett yttertak med en uteluftsventilerad vind skall erbjuda skydd mot fuktkällorna nederbör fuktkonvektion inifrån, fuktdiffusion inifrån, byggfukt samt luftfukt ute. Dessutom bör taket erbjuda en extra säkerhet i form av möjlighet till uttorkning av tillfällig tillförsel av fukt. Dessa fuktkällor och takets funktion behandlas under . Fukt vinden, Fuktproblem på din vin avfuktare vin Vindar blir fuktiga, Fuktig vind , kondens på vinden, vindsavfuktare , fuktskada kallvind avfuktning.


Vindsvåning, i vardagligt tal kallad vind , är den del av ett hus som ligger precis under husets yttertak. Vindens väggar är delvis en undre del av hustaket. Vissa vindsvåningar är inredda rum och lägenheter, andra är enbart förråd. Det kan också röra sig om små loft dit bara sotaren går.


Man skiljer mellan två huvudtyper av . Orsaker till ökad fukt på kallvindarHär följer några vanliga exempel: Tilläggsisolering gör att det blir kallare på vinden och det medför ökad risk för kondensation. Brister i fuktspärren mot bostadsdelen som ligger under kallvinden. Har du en kallvind och oroar dig för hur fuktigt det är där uppe? Acetec ger dig redskapen du behöver för att återställa en sund luftfuktighet.


Huset utsätts för fukt från regnet, marken, luften inne och luften ute. Fuktförhållandet i huset påverkas också indirekt av temperatur- och tryckförhållandet i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg