onsdag 19 november 2014

Teknik stakning

Häng med Team Sportia på skidskola med Anton Järnberg från Lager 1Ski Team, Sveriges främsta. Film om stakteknik i platt terräng. I filmen ses även en stillbild på utgångspositionen vid stakning. Stakning är viktigt för att utvecklas som längdskidåkare, här har du alla teknik tips för bättre stakning.


Inlägg om teknik stakning skrivna av Erik Wickström.

Anders Blomquist har tittat närmare på stakningstekniken hos några av världens främsta längdåkare. Vad är det egentligen som kännetecknar en bra stakare? Stakåkningen har förändrats genom åren. Teknik för stakning i rullskidåkning. Rullskidåkning ger en mycket bra stakningsträning som kan vara guld värd under vintersäsongen.


Tekniskt sätt så är stakningen i rullskidåkning identiskt med längdskidåkning. Viktigt är att man mellan stavtagen får upp kroppen ordentligt och får fram höften för att sedan kunna hugga i . Träning: Många talar om hur viktigt det är att åka med magen, dvs använda rätt muskler vid stakningen, inte bara använda armar och axlar.

Frågan är: HUR använder jag magen? Hur få upp farten i stakning ? Här finns en kort introduktion. Här lär du dig att stakning inte är en armteknik utan en överkroppsteknik. Skideoteket har därför gjort en film ang just stavisättningen i deltekniken stakning. Klassisk stakning är effektivast.


Med hjälp av matematisk simulering har doktoranden Joakim Holmberg studerat hur skidåkare mest energieffektivt kan staka sig fram. Resultaten visar att äldre tiders klassiska åkstil är mer energisnål än den moderna åkningen. Att staka är väl ingen konst. Skidproffset Anders Södergen menar att man bör dra mer med magen än med armarna.


I detta blogginlägg tänkte jag dela med mig lite av de tankar jag har omkring teknik och stabiliserande styrka. I den här filmen visar han hur! Tyvärr upplever jag att väldigt många av de jag träffar har en allt för låg nivå när det gäller styrka, speciellt gällande stabilitet.


Jag kommer ta utgångspunkt i stakning , men mycket är även direkt . Vasaloppet bara genom att förbättra din teknik. Därför kan det vara en god idé att. För eliten är stakning med frånskjut en växel för lättare uppförsbackar, men för en nybörjare eller motionärer är det här den perfekta långloppsväxeln!

Längdskidåkningens fysiska krav. Ofta tror man som att ens stakning ser ut på ett visst sätt men den bilden kanske inte stämmer med verkligheten. Be därför en kompis eller någon annan filma dig så att du sedan kan kika på din teknik och förbättra den. Du kan även fråga om någon som är bättre på stakning än du att kolla när du åker och . Du får även min- dre bakhalt och behöver inte använda så mycket fästvalla, vilket ger dig bättre glid. Om du åker utan tidsmål kan du alltid motivera dig med att det är roligare och inte minst snyggare om du ÅKER skidor.


Vill du bli bättre på att staka? Här visar Johan Olsson den korrekta tekniken för stakning. Föregående artikel Falun förbereder sig för en mild vinter. Nästa artikelJenny Grip ny VD för Årefjällsloppet!


Vi bryter ned stakning och stakning med frånskjut till molekylär nivå och bygger upp det igen på ett pedagogiskt sätt. Nu snackar vi både teknik och när de olika växl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg