torsdag 13 november 2014

Värmepump och fjärrvärme

På vårvintern då det börjar bli varmare så har jag provat att ställa fjärrvärmen i standby och låta den endast producera varmvatten, låta värmepumpen värma övervåningen och elda någon brasa då och då på bottenvåningen. Det här är första vintern med fjärrvärme men jag kan se en drastisk minskning av . Värmepump om man har fjärrvärme ? För närvarande används frånluftsvärmepump som basvärme till radiatorkrets och varmvatten medan fjärrvärme täcker underskott av husets värmebehov. Nuvarande driftsätt jämförs med två alternativ.

Alternativ innebär byte till värmepump med mer effekt samt att fjärrvärme värmer tappvarmvatten, i övrigt . Det finns en mängd konkurrerande tekniker att värma upp byggnader. Olja, pellets, värmepumpar , el och fjärrvärme är de vanligaste. Direktel och olja har tidigare haft en stor andel men har av kostnadsskäl tappat sin betydelse.


För byggnader inom tätbebyggt område är det idag fjärrvärme och värmepumpar som är de mest . Fjärrvärme och värmepumpar är två bra energilösningar. Men det gäller att skapa energisystem som kompletterar istället för konkurrerar med varandra om vi ska nå klimatmålen. Nedan följer ett antal exempel på kopplingsprinciper som säkerställer att värmepumpen fungerar i harmoni med fjärrvärmen utan att höja den primära.

Skillnaden mellan bergvärme och fjärrvärme ligger såklart i tekniken, men de är också beroende av olika kostnader! Jämför priser på bergvärme genom skräddarsydda offerter - helt kostnadsfritt! JÄMFÖRELSE AV KOPPLINGSPRINCIPER FÖR FLERBOSTADSHUS.


VÄGLEDNING FÖR VAL AV KOMBINATIONSLÖSNINGAR TILL. BÅDE FJÄRRVÄRME OCH VÄRMEPUMP TILL . En preliminär slutsats från denna studie är att värmepumpar , när de ersätter fjärrvärme , leder till ökade utsläpp av växthusgaser på europeisk nivå. Med det sagt är det dock viktigt att påpeka att värmepumpar , om de används rätt, är en effektiv uppvärmningsteknik. Utanför fjärrvärmesystemets räckvidd är . Funderar du på att kombinera uppvärmningssätt? Innan du gör en investering i en värmepumpslösning är det viktigt att ha den totala kostnadsbilden klar för sig.


Tumregeln är att ju mindre del av det totala värmebehovet en värmepump är dimensionerad för, desto större blir kostnaden för den kompletterande . Vi jämförde den årliga värmekostnaden för olika typer av uppvärmningssätt. Fördelen för värmepumpar är förmodligen större än vad många idag inser, framförallt jämfört med fjärrvärme och pellets. Visst finns det andra detaljer av vikt , men vi vill ändå bjuda på en ren jämförelse avseende årliga . Det är alltså elpriset som styr hur mycket du betalar för din värme.


På torsdag klockan 13:är det seminarium i Almedalen med titeln ” Energimonopol – ska en kommun få bestämma över ditt energival?

Om du inte är på plats, kan du följa seminariet online. Ett tips för dig som är intresserad av värmepumpar och politik. Färska fakta om uppvärmning i Umeå visar att värmepumpen belastar klimatet sex till tio gånger mer än fjärrvärmen. Resultatet kommer från en ny undersökning som det oberoende konsultföretaget Profu gjort.


Sett ur en rent ekonomisk aspekt är fjärrvärme bättre för flerbostadshuset, jämfört med . Kall förråd och garaget hade tidigare ägaren på ca grader. Huset och jag befinner oss i Sundsvall. Jag har just fått installerat en fjärrvärmeanläggning inkl helkonvertering från direktverkande el till vattenburet värmesystem.


Sedan innan har jag en mycket välfungerande LLVP enligt signaturen, denna kommer åtminstone väl till pass som luftkonditionering på sommaren precis som tidigare. Att dimensionera värmepumpen är i sammanhanget enkelt, men att göra den ekonomiska kalkylen kan vara en rysare. I synnerhet om man behåller fjärrvärme som spetsvärme. Många faktorer spelar in.


Komplicerade fjärr-värmetaxor och höjda elnätsavgifter både försvårar kalkylen och kan leda till ett helt . Vilken värmekälla du har kommer därför påverka din kostnad allra mest. Här kan du läsa om de olika värmekällor som finns, både fördelar och nackdelar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg