tisdag 28 april 2015

Dålig luft i huset

Samtidigt är dålig inneluft heller inte hälsosamt för dig och din familj. Allt fler människor blir sjuka av inomhusluften hemma. Ventilation och byggnadsmaterial är några riskfaktorer, men en del av den dåliga luften orsakar vi själva. Hur vet du om huset du bor i kan utgöra en hälsofara? Här hittar du de vanligaste orsakerna till skadlig inomhusluft.


Vanliga symtom på dålig inomhusluft är irriterade slemhinnor, hosta, infektioner.

För att det ska vara en god luftkvalitet måste undertrycket i huset kompenseras så att luft inte kan komma in via otätheter i väggar, golv och tak som . Dessa föroreningar i inandningsluften har också varit direkt kopplade till ökade andningsbesvär, medicinering, astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom. Luften stannar dessutom kvar länge i de flesta bostäder idag eftersom dessa ofta är välisolerade och täta. Täta hus utan bra ventilation har ofta dålig luftkvalitet.


Med en tillräcklig och ständig luftväxling i bostaden kan alla i familjen andas in en renare och friskare luft som kan bidra till att behålla din och dina barns hälsa. Eftersom små barn är mer känsliga för dålig luft och mögel än vuxna är det större risk att de utvecklar allergier av just dålig lukt och mögel som kan finnas i våra hus. Det finns många faktorer med inomhusluften som kan orsaka hälsobesvär, till exempel brist fällig ventilation eller föroreningar i form av par.


Genom ventilation tar man bort fukt och föroreningar i partikel och gasform från.

Alldeles uppenbarligen fungerar inte ventilationen. Tips på vad man kan göra? Detta kan bero på att luften mellan dina rum inte cirkulerar. Det kan vara svårt att klara alla krav på god ventilation i alla bostadens utrymmen i hus med självdrag. Aug Du som äger ditt hus ska kontrollera så att ventilationen fungerar.


Dålig cirkulation, instängt. Frisk luft i bostaden är viktigt för vår hälsa. Minst en gång varannan timme bör inomhusluften ersättas med ny uteluft.


Här kan du läsa hur du själv kan kontrollera ventilationen. Vi utgår från några vanliga problem som kan orsaka dålig inneluft. Jan Ägaren av huset ansvarar för att ventilationen fungerar, bor du i flerfamiljshus ska du be hyresvärden eller bostadsrättföreningen att kontrollera att luftflödena är tillräckligt höga. Om det inte hjälper kan du kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Imma på insidan av fönstren är ett tecken på dålig.


I samband med isoleringsarbetet av ditt hus är det viktigt att se till att inomhusluften inte försämras. Huset får helt enkelt inte bli för tätt, då riskerar du att få problem med dålig inomhusmiljö och fukt. Har du ett välisolerat hus ? Se till att frisk luft kommer in i huset.

Om det vid kallt väder blir kondens på fönstrens insida, speciellt i . Det fungerar bäst under vintern när det är kallt ute och sämre på sommaren. Nackdelarna med självdrag är att luftomsättningen är relativt dålig och energiförlusten stor. Mar Visste du att vanliga hälsobekymmer, ofta beror på dålig ventilation? Och att det är lätt åtgärdat!


I byggnader nära trafikerade leder och gator kan avgaslukt leda till otrivsel och oro bland de som vistas i huset. Kontrollera hur fort imman försvinner från badrumsspegeln efter dusch: . Nov En förklaring till att så många fastigheter i Sverige har för dålig ventilation har att göra med en stor del av fastighetsbeståndet består av äldre byggnader som ventileras genom självdrag. Självdrag betyder att luftomsättningen i huset ska sköta sig själv, utan fläktar som suger in och ut luft som i mekaniska . Det enklaste sättet att få reda på om det är bra eller dålig luft i huset är med hjälp av din eller helst någon besökandes näsa.


Kommar man in i huset och får en känsla av att luften känns “unken” eller i värsta fall till och med att det kan lukta mögel är det såklart problem med ventilationen. I badrummet kan du såklart testa hur . Ventilationen i bostaden är viktig både för huset i sig och för de personer som bor i huset. Det beror inte minst på att luft som inte omsätts blir fuktig i ett hus , av personer och av krypgrunder, matlagning, dusch och . Sep Du kommer till ett hus som ska säljas och luften känns dålig , vad gör du? Jag kollar alltid med säljaren vilken typ av ventilation villan har. Annars är det inte så mycket jag gör, utan kan vid en försäljning lämna tips och råd till köpare hur man kan förbättra sin luft.


Många tänker inte på att kolla ventilation och . Skulle du bygga om hemma måste du läsa på, så att du inte förstör systemet. Om du exempelvis byter värmekälla i ett hus med självdrag, riskerar du att rubba hela systemet, med dålig luft , energislöseri och högre kostnader som följd. Anlita alltid en ventilationsexpert .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg