måndag 27 april 2015

Brandskyddskontroll braskamin

Vi utför brandskyddskontroll där vi i ett tidigt skede kan upptäcka fel och brister i anläggningen. Välkommen till Skorstensfejarmästarna! Kommunen ansvarar för att brandskyddskontroll utförs på det som enligt lagen om skydd mot olyckor ska rengöras (sotas).


Brandskyddskontrollen är den enda kontroll av brandskyddet som regelbundet sker i bostäder. Intervall för brandskyddskontroll.

Ved: en gång varannat år. Köksspis: en gång varannat år. Eldningsolja: var fjärde år. Kakelugn, kamin, braskamin och öppen spis. Om det är den huvudsakliga värmekällan:en gång varannat år.


Trivseleldning, när det finns en annan värmekälla: en . Regler för brandskyddskontroll ? Nytt år betyder nya frister för både brandskyddskontroller och sotning.

MSB som är myndighet för just sotningsärende har under en tid utvärderat de gällande fristerna med hjälp av bland annat statistik för sotningsrelaterade bränder, kommuners uppfattning och sotningsbranschens erfarenhet. Med en viss regelbundenhet ska man få reda på om bilen är körduglig. Samma syfte fyller brandskyddskontrollen när det gäller eldstaden och skorstenen. Vad är det för skillnad mellan sotning och brandskyddskontroll ? Bokmärket är inte definierat. Tillgången till en braskamin och kakelugnar har därför inneburit en trygghet.


Tidigare gjordes den vart fjärde år, nu blir det sotning vart tredje år istället. I övrigt blir det inga förändringar när det . Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats.


När sotningsdistriktet har fått en anmälan om en eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll. Från första januari gäller några nya regler för sotning och brandskyddskontroll. Sotaren krävde dock att få göra en kontroll redan nu - annars kunde familjen förbjudas att använda sin panna. En sotningsexpert som YA talat med ger dock Ryderwall rätt.


En brandskyddskontroll måste utföras och får endast utföras av leverantör som är utsedd av kommunen och har behörighet att utföra den. Avgifterna för sotning och brandskyddskontroll baseras på den taxa som din kommun har beslutat.

Genom att planera arbetet så att ett område görs klart åt gången, hålls kostnaderna per besök nere. Det är därför som du själv inte kan, till samma låga kostna bestämma dag och tid för sotarens besök. Tidigare har sotning och brandskyddskontroll skett vid samma tillfälle. Hur ofta ska brandskyddskontroll ske?


Tidsintervallen beror på vilken typ av eldstad man eldar i och i vilken omfattning eldningen sker. Om jag vill installera en braskamin , hur går jag tillväga då? Förr i tiden var brasan en central del av hemmet genom att den gav både värme och möjlighet till matlagning.


Idag har matlagningen flyttat till köket men många villor och fritidshus har braskamin , öppen spis eller liknande dels som värmekälla , dels för mysfaktorn. Många husbränder är eldstadsrelaterade och några sätt att. Kontrollen innebär en prövning av anläggningens funktion och att dess egenskaper huvudsakligen överensstämmer med de krav som gällde när den togs i bruk.


Primärt är det fastighetsägaren som är ansvarig för . Läs om hur sotning och brandskyddskontroll går till, tidsfrister och avgifter. Braskamin som eldas med mindre än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg