onsdag 8 april 2015

Svartmögel på fasad

Den vanligaste mögeltypen är svartmögel som ser ut som svarta prickar. Den växer bara på ytan, men förstör givetvis utseendet på huset. Omålat trä kan ibland angripas av blånadssvamp som ger en svartgrå missfärgning.


De växer inuti träet och kan därför göra viss skada. Men någon egentlig rötsvamp är .

Sammanfattning om mögel , så kallat svartmögel och svarta prickar på hus. Hej Stora delar av norra fasaden på huset fick ny panel för ett par år sedan. Innan panelen sattes upp grundmålades den med förtunnad linoljefärg. I år har vi tänkt måla den fasaden men svartmögel är etablerad på alla grundmålade ytor.


Jag vill inte gärna skrapa eller slipa bort färgen, speciellt eftersom locklisterna har en . Svartmögel på en målad fasad utomhus gör visserligen ingen skada på fasaden så länge färgen är intakt och möglet bara växer på färgytan. Men om det däremot hittar in genom sprickor i färgen kan det orsaka röta i virket.

Ju mer svartmöglet får fäste, desto djupare gräver det sig in och desto svårare blir . Den mikrobiella påväxten på fasader kan vara av helt olika karaktär. Gemensamt är att mögel - svampar saknar klorofyll och därmed inte kan skapa sin egen näring med hjälp av. Figur 3: Temperatur och påväxt på fasad med puts på isolering.


Det finns många olika slags mögelsvampar. En vanlig typ är svartmögel , som genom sin färg framträder tydligt på ljusa underlag. De här svamparna växer i ytskiktet och förstör egentligen inte underlaget annat än utseendemässigt.


Det som syns är de mörka sporerna, medan svamptrådarna ( myceliet), som . Applicera uppifrån och ned med lågtrycksspruta, svamp eller borste. I Trygg-Hansas medierum hittar du nyheter, pressmeddelanden, pressklipp, filmer och vår närvaro i sociala medier. Här finns också bilder på våra talespersoner i olika frågor. Nu är det mögelpåväxt på fasaden.


Medel mot svart- mögel på trä- fasad som inte behöver. Alger och påväxt trivs på fasader, förutom att fasaden ser smutsig och ovårdad ut kan alger och påväxt även nöta på materialet och göra skada. Tercol Universalrengöring är en professionell rengöring mot alger, mögel , fett, sot, smuts och annan påväxt på alla ytor utomhus och inomhus. Ska man verkligen behöva tvätta sin fasad ?

Det gjorde man väl aldrig förr? Sanningen är att påväxten av alger och mögel på våra fasader ökar. Orsaken är enligt vissa experter att vi har fått ett varmare och fuktigare klimat. Det innebär att ytlig påväxt av mögel och alger behöver motarbetas med . Försök få tag på någon som vet något om detta innan du ska lämna besked på tisdag. Cladosporium är en svamp som är mycket vanlig på fuktiga trämaterial och i utomhusluft.


Enkelt och effektivt med långtidsverkande effekt. Tar bort alger, mögel , lav, fett, sot och annan smuts. Till staket, fasader, stenläggningar, utemöbler, markiser.


Väder och vind klarar oftast av efterbehandlingen. Bara applicera och låt verka. Används även till rengöring före målning vid angripen fasad.


Huset var tillverkat av Älvsbyhus och var inte färdigmålat. Det följde med liter fasadfärg på köpet och mot ett avdrag på 25. Henrik och Cecilia att måla huset själva den . Svartmögel finns i ytskiktet på din fasad och det du ser är de mörka sporerna. Den egentliga svampen som är ofärgad är svamptrådarna (myceliet).


Vi är specialister på både fuktutredningar, mögelsanering och även att förebygga mögelproblem. Kontakta oss om du vill ha hjälp med sanering av mögel. Tittar man på fönsterrutor efter vintern så ser man att ytan är smutsig. Fönsterytan är dessutom hård och slät, på fasaden fastnar hundra gånger mer smuts.


Idag är det också mycket fokus på mögel. Dagens färg innehåller effektivt skydd som skyddar färgytan så att mögel inte ska fästa och spridas, men det har ju ingen effekt . Och när dessa ämnen fastnar på en fasad finns en bra grogrund för alger och mögel. Algerna syns ofta som gröna fält i skuggiga lägen där solljuset inte kommer åt att torka bort fukten.


Men både smuts och alger är lätta att tvätta bort med Fasadtvätt. Det beror på att färgerna som används inte riktigt passar för det svenska utomhusklimatet. Mögel är lite besvärligare. Därför råder färgindustrin konsumenterna att underhållstvätta huset varje eller vartannat år.


Men mögeltvättmedlen är usla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg