fredag 31 juli 2015

Goda kolesterolet

Kolesterol är livsnödvändigt! Hört talas om fettsyran lecitin? Lecitin är mest känt för att det bidrar till bättre minne, koncentration och inlärning.


Kanske du känner till att det finns flera olika sorters det onda och det goda kolesteroler? Ofta talar vi bara om höga kolesterolvärden, och många kanske tror då att kolesterol är ett enda ämne.

Så är det dock inte, och det är inte heller sant att kolesterol enbart är av ondo. Självklart är det den uppfattningen . Transporten sker i särskilda ”paket”, med namn som LDL (”det onda kolesterolet”) och HDL (”det goda kolesterolet ”). Mer om olika sorters kolesterol snart! Ett högt kolesterolvärde i blodet kan statistiskt innebära en något ökad risk för hjärtsjukdom . Jag har höga blodfetter som jag medicinerar mot och har fått det dåliga kolesterolet på normal nivå.


När man talar om hjärtkärlsjukdom diskuterar man om riskerna att drabbas. Men det goda är för lågt och det är ju lika farligt.

Det finns en mängd olika riskfaktorer som kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Den faktorn som spelar kanske störs roll är rökning. Rökning gör att det goda kolesterolet sänks och det onda stiger. Att ha ett högt värde av HDL-kolesterol, det goda kolesterolet , kan ha ett samband med för tidig dö menar forskare nu.


Mycket höga blodnivåer av det ” goda kolesterolet ”, HDL, ökar risken för hjärt- kärlhändelser snarare än att minska den, enligt en ny svensk studie. Det goda kolesterolet , HDL, är bra för hjärtat, brukar det heta. Men en ny studie i USA antyder att detta kanske inte stämmer.


Människor med höga värden av HDL i blodet löper lika stor risk för hjärtattack som andra. När det gäller totalkolesterol och low-density lipoprotein (LDL) eller onda kolesterolet, lägre bättre. Men efter att ha en förhöjd nivå av en viss typ av kolesterol, är hög density lipoprotein (HDL), eller goda kolesterolet , skyddar mot hjärtsjukdom. HDL reser runt i blodomloppet, samla kolesterol och . Nikotinsyra, vattenlösligt vitamin B har använts i över år för att höja det goda kolesterolet , HDL. Men idag är användningen sparsam, näst intill obefintlig.


Dels är statinerna det naturliga valet för lipidreglering, dels medför nikotinsyra flush som upplevs besvärande för patienter. Flushen beror på en ytlig . HDL= High Density Lipoprotein. Hjärt-Lungfonden KOLESTEROL leder till förhöjda LDL-nivåer.

En del personer har en ärftlig brist på LDL-receptorer och riskerar därför i ännu högre grad att kolesterolet fastnar i kärlväg- garna och orsakar hjärt-kärlsjukdomar. Idag har UNT en artikel om att rollen för det goda HDL- kolesterolet behöver omprövas: ”Gott” kolesterol omvärderas – Uppsala – UNT. Uppsalaforskare har visat att genvarianter som höjer nivåerna av det goda HDL- kolesterolet i blodet, saknar effekt på risken för hjärtsjukdom. Däremot är genetiskt höga . Det onda kolesterolet stiger om du t. Olika sorters kolesterol. Det finns två olika sorters kolesterol, HDL – det goda och LDL som är det onda.


Det är lätt att blanda ihop vilket som är gott och ont så när jag skulle lära mig . Det är normalt att ha ett kolesterolvärde under 5. Fördelningen mellan det skadliga och nyttiga kolesterolet , HDL respektive LDL, är intressant främst hos den som har kolesterolvärde över 6. Betydligt mer känd är LDL, som kallas för det ”onda kolesterolet” och HDL som kallas för det ” goda kolesterolet ”. HDL (High Density Lipoprotein) är däremot kopplat till en minskad risk för hjärt-och kärlsjukdom och har förmågan att ta . När en LDL partikel har härsknat är det lättare för den att fastna i en skadad kärlvägg. LDL är det onda kolesterolet. Alltså kan den medverka till hjärt- och kärlsjukdomar.


HDL är det goda kolesterolet. Denna förpackning av lipoprotein samlar upp överskott av . I samband med hälsoundersökningar analyseras blodhalten av HDL och LDL, allmänt känt som ”det goda ” respektive ”det onda” kolesterolet. Att det finns ett starkt samband mellan låga nivåer i blodet av HDL och ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke är känt sedan länge. Det hjälper till att hålla blodbanorna rena genom att transportera bort det onda kolesterolet till levern där.


Det goda kolesterolet , HDL, som har en skyddande effekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg