fredag 24 juli 2015

Torr luft hosta

Om luftfuktigheten hemma är för låg kan man märka att huden blir torr, slemhinnorna irriterade, man kan till exempel få hosta och nariga läppar. Om man dricker lite mer än vanligt kan det lindra en del av besvären. Men är det torr luft som orsakar problemen?


För att få klart besked kan man skaffa en . Problemet med långvarig hosta under vintern kan många gånger bero på att värmen hemma i huset eller lägenheten dras på lite extra och gör luften torr inomhus. Inomhus är det dock inte alltid så påtagligt att luften är .

Vid skärmarbete och arbete där man talar mycket är torr luft besvärande och en hälsorisk. Torr hals, hes röst och ihållande hosta är symtom på för torr luft. Det är väldigt torr luft inomhus nu (läs nedan), det kan vara mycket irriterande och skapa svåra sömnproblem, speciellt för barn. Att dricka vatten under natten kan hjälpa vid svår hosta men den relativa luftfuktigheten måste förmodligen höjas för att slippa hostan helt. Går hostan inte över eller är så svår att . Höst, vinter och vår har vi så torr luft i sovrummet att jag hostar mig igenom varje natt.


Detta driver mig snart till vansinne. Torr luft lägenhet - Kräva åtgärd? Iaf, har ständigt torra ögon, har nu även haft en hosta i över ett halvår jag precis fått kortisoninhalation utskrivet av läkare för, och även problem med torr hud som bråkar.

Så tror det är smart att kolla upp luftfuktigheten jag lever i. Kan man låna en mätare för detta någonstans, eller få hjälp att mäta? Kronisk hosta som förvärras på natten, när man utsätts för kall, torr luft eller klimatombyten, och när man är förkyld. Ibland bildas segt slem i samband med hostan.


Väsande och pipande andning. Uppstår ofta i kombination med . Hur kan det bli så torr luft inomhus fast luftfuktigheten är bra så mycket mer nu, utomhus? Någon med en teori varför det är så torr luft ? Oftast beror hostan på en förkylning och då går den över av sig själv, även om det kan ta flera veckor. På vintern i många hem uppvärmning på hela dagen. Inte bara energi och miljö, men också din egen hälsa och hälsan hos husdjur kan drabbas.


Låg luftfuktighet orsakar torr hu hosta , huvudvärk och koncentrationssvårigheter kan . Viss hosta är torr , medan andra anses vara produktiv. Förutom infektioner i övre luftvägarna såsom förkylning och influensa, är andra vanliga orsaker till hosta : Allergier och astma. Undvika fläktar som drar in luft utifrån. Hosta kan antingen vara akut eller. Tyngd över bröstet, tungandning, hosta (ibland kronisk), ökad slembildning mm.


Ofta besvär från näsa, ögon.

Har patienten varit utsatt för . Oftast får man då, utöver de vanliga förkylningssymtomen, en slemmig, torr eller retande hosta. Det kan göra ont bakom bröstbenet när man hostar, och man kan få svårare att andas. Luftrörskatarr kan i undantagsfall leda till lunginflammation, men i de flesta fall går den . Sjukahus-syndromet (SBS). Relativ luftfuktighet ( ). Alltför torr luft har en negativ påverkan på oss människor och kan ge upphov till saker som torr, kliande hu torrsprickor på händer och fötter, torra läppar, spröda naglar och . Upplevd torr luft ( ) kvinnor män . För ren luft inomhus är det viktigt att upprätthålla rätt luftfuktighet hemma.


Lindrar effekterna av torr luft och hösnuva: Fukt hjälper torr hy och ögon, lindrar hosta och torr hals. Under långa kalla perioder kan den relativa luftfuktig heten till och med sjunka under procent. Torr inomhusluft är ett normalt fenomen, och man kan . Falsk krupp kallas den skällande hosta som några år gamla barn vaknar med när de varit förkylda någon dag. Barnet har hes hosta och vill inte ligga ned.


Håll dig lugn, sätt barnet upp och låt det andas frisk luft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg