tisdag 10 maj 2016

Hur hög luftfuktighet ska man ha inomhus

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet inomhus och rätt inomhustemperatur. För att få tydliga bevis på hur klimatet verkligen är, gör man registrerande mätningar. För dessa mätningar används en globgivare för att man på bästa sätt ska kunna ta hänsyn till förhållandena som råder i luften.


Har nu ställt in avfuktaren på men tycker att den går lite väl mycket. Men miljön i min plånbok kanske mycket sämre :) ). Hur hög luftfuktighet kan man ha men ändå slippa mögel, spindlar och källarlukt?

Vad är normal luftfuktighet inomhus ? Inomhus handlar det framför allt om för hög luftfuktighet som ger upphov till höga mögelhalter, men andra faktorer kan också påverka. Sällskapsdjur kan i vissa fall bidra till ökad tillförsel av mikroorganismer och förvaring av organiskt avfall inomhus kan exempelvis ge ökad exponering för både bakterier och . I den kalla årstiden, när uppvärmning ger et torrt inomhusklimat, kan luftfuktigheten sjunka till RH. Så lockar luften fukt från alla tillgängliga källor, här bland våra kroppar, material såsom trä och textil, våra husdjur och även byggmaterial i hemmet.


Detta gör inte bara att vi känner uttorka men det kan också få allvarliga . Om du inte gör något åt för hög luftfuktighet i källare, krypgrun vind eller andra rum kan du få allvarliga fuktskador. Fuktskador är allvarliga både för ditt hus och för din hälsa.

Hur åtgärdar du enklast fuktskador i ditt hem eller i din fastighet? Det viktigaste är förbättrad ventilation. Du lär ju ha samma luffuktighet inomhus som utomhus, såvida du inte torkar luften med air condition eller har någon typ av luftfuktare som går (alt. har ett helt hermetiskt slutet uthus utan ventilation).


Omfattande kondens på fönstrens insida vid låga utetemperaturer (-5°C eller lägre) är en indikation på hög luftfuktighet. Problem med fukt i hus blir större om ventilationen inte är bristfällig. Luftfuktigheten inomhus beror bland annat på hur mycket fukt vi producerar och vilken luftomsättning det är i bostaden. Detta förhållande tycks vara oberoende av om man befinner sig inomhus eller utomhus.


Du vistas i ditt hem en stor del av livet. Därför är en bra inomhusmiljö med rätt temperatur och luftfuktighet viktig för din hälsa. Vilken temperatur bör man ha i hemmet? Folkhälsomyndigheten rekommenderar – 24°C inomhus.


Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och under 16°C på golvet. Misstänker du att din ventilation är undermålig kan du enkelt mäta luftfuktigheten. En enkel hygrometer, ofta . Att mäta klimatet inomhus kan vara ganska komplicerat.


Luftens fuktighet: hög luftfuktighet påverkar människans upplevelse av temperaturen. Vill du kunna mäta momentant men även ha möjlighet att logga är.

Instrumenten mäter både temperatur och relativ luftfuktighet. Luftfuktigheten höjs genom att av det vatten man ger plantorna återgår till luften i form av avdunstning, transpiration och så vidare från jord och växt. Man kan också ha stora öppna skålar som avdunstar vatten framme i rummen. En del av våra rumsväxter är lite extra tacksamma för hög luftfuktighet t ex . Socialstyrelsens ”Temperatur inomhus ” och ” Socialstyrelsens allmänna råd om temperatur. Om problem uppstår sommarti ska man utföra mätningar även då.


Genom att registrera (logga) inomhusklimatet får man en klar bild hur lokaler fungerar under dygnets, veckans . En byggnad med frän lukt, fuktutfällning på väggarna eller kanske till och med synlig röta eller mögel på byggmaterialen måste åtgärdas omgående. Ett snabbt sätt att sänka luftfuktigheten inomhus är att använda sig av en avfuktare. En högre inomhus temperatur och en bra ventilation är naturligtvis också till god hjälp men.


Hur kallt får det vara om man ska arbeta utomhus? I december umgås vi mycket inomhus och det är därför en god idé att fundera över sitt inomhusklimat. Vissa vill helst ha det varmt inne, medan andra sänker elementen så mycket det går.


Hur varmt det ska vara inne är väldigt individuellt och beror på olika faktorer som kön, ålder och kroppstyp. Inom industrin kan för låg fuktighet innebära att material torkar ur och för hög luftfuktighet kan leda till mögel eller korrosion. Om luften är för torr kan elektroniska komponenter få problem med statisk elektricitet och är fuktigheten för hög kan det bli problem med kondens som ökar risken för överslag.


Luftens relativa fuktighet , RF, är ett mått på hur mycket fukt en viss mängd luft innehåller, jämfört med hur mycket den teoretiskt sett maximalt kan innehålla. Den relativa fuktigheten utomhus är ofta hög på vintern, men eftersom lufttemperaturen är låg, så är mängden vatten i luften liten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg