tisdag 24 maj 2016

Vermikulit skorsten

På detta sätt isolerar man rökröret och undviker kondens samt får brandsäker skorsten. Dessa utsätts under en kort . Upptill avlsutas insatsröret med ett toppfoder och detta relativt enkla renovering kan man själv göra. Vermikulit framställs ur en glimmerliknande bergart.


Läs mer hur du själv kan utföra din skorstensrenovering genom att installera insatsrör i din skorsten och val av rättdimension.

En av de vanligaste metoderna om man ska täta sin skorsten är att man använder sig av ett böjligt insatsrör. Ett böjligt stålrör av hög kvalitet förs ner i skorstenskanalen och bildar på så sätt en ny tät skorstenskanal. För att förhindra kondens isoleras resten av skorstenspipan med vermikulit. Mellan rören och själva pipan fylls brandsäkert isoleringsmaterial, typ vermikulit ( ett tips till alla som vill använda det vid frösådd - hör med närmsta skorstensfirma).


Fördelen med rören är att det är hyfsat simpelt att sätta in, läs billigare än keramisk beläggning, även om man måste anlita hantverkare för att få . Ett säkert och hållbart sätt att laga . De i ”glimret” inneslutna vattenmolekylerna övergår då i ånga och ”glim- ret” expanderar kraftigt, upp till gånger.

Används som stödjande isoleringsmaterial kring insatsrör i befintliga skorstenar. Kan monteras direkt på skorstensrör eller murad skorsten med olika adaptrar. Jag monterade insatsrör i min 10m höga skorsten. Min skorsten kan jag inte känna någon som helst temperatur-ökning på utsidan trots att jag eldar ved hårt i min kw panna i flera timmar. Tips på tätning runt rökrör närmast kamininsats.


Vad är vermikulit och vad används det till? Materialet är sterilt och fri från sjukdomar, har ett ganska neutralt pH och relativt billigt. Sedan årtionden har vermikulit använts av proffs och . Kan man byta det ”gula” inne i kaminen själv? Eldabutikerna FAQ – har svaret . Mellanrummet mellan insatsrör och skorsten fylls därefter med vermikulit som är en isolering för att undvika att rökgaserna kyls ned av luft och kondenserar.


Vid skorstensrenovering fylls mellanrummet mellan insatsrör och den murade skorsten upp med vermikulit. Vi utför skorstensrenovering med proffsigt resultat! Tidens tand tär även på en murad skorsten.


Upptill avlsutas röret med ett toppfoder. Utrymmet mellan rör och murstock fylles med ett isoleringsmatrial i flingform ( vermikulit ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg