tisdag 31 maj 2016

Mäta mögel själv

Via patenterad teknologi finns nu möjlighet att på plats själv göra ett utslagsgivande mögeltest. Via Alexeter IAQ Pro mögeltest sker indikationsutslag gällande 32 . De mäter inte heller halten av mögelsporer i luften, vilket exempelvis Anticimex rekommenderar att man ska göra. Det sorgliga med den här historien är att inga åtgärder gjorts om jag inte bråkat eller sökt information själv.


Om jag inte varit så ”jobbig” som jag var. Här samlar vi tips och guider kring hur man själv kan sanera mögel.

Det är viktigt att påpeka att om du känner dig osäker bör du kontakta en fackkunnig på området då. Men känner du att du klarar att mäta av fukt och skapa en bättre ventilation så i byggkonstruktionen kan du självklart göra detta själv. Eftersom förekomsten av sporer och partiklar kan skilja sig mellan både rum och våning i en fastighet bör man mäta på flera ställen. Sveca Clean Air utför provtagning i alla typer . Exponeringsindikatorer ( själv -rapporterade eller observerade av besökare).


Tidsramånader, år, någonsin? Luftprovtagning (ute och inne). Mätning av lufthalter mögel. Halten luftburna sporer .

Om du misstänker att du har mögel i lägenheten är det viktigt att åtgärda det direkt. Börja med att själv försöka få bort möglet. Om det inte går så är det viktigt att du kontaktar din hyresvärd för att få det åtgärdat. Det är hyresvärdens ansvar att utreda och åtgärda fukt- och mögelskador.


Symtomen är skrämmande lik de som uppkommer när man läser om mögel. Misstänker du mögel i din lägenhet är . Har ringt Anticimex men priser på uppemot 10´ för kontroll av huset funkar inte. Husägaren kommer knappast att stå för det och själv har jag inte råd med det. Jag tror att vi har mögel i vår lägenhet eller i hela huset, det luktar mögel i källaren också. Luktar mögel i lägenheten!


Om du säger att ni ofta är sjuka hemma och misstänker att det är mögel som orsakar det så ska ni givetvis omedelbart undersöka detta. För att verkligen gå till botten med problemet tycker jag att du ska anlita en mögelhund som får nosa igenom huset. Att bara mäta fukthalt är inte säkert att man kommer så . Ventskolan Mögelsanera själv.


Kaiflex KKplus 19mm 5x1m Förlimmat Ark. Flera hundra tusen finländare lider av fukt och mögel i byggnader och hälsoproblemen beräknas kosta samhället mer än en halv miljard euro. Behovet av att reparera och sanera byggnader är enormt, men i dagens läge är det svårt att prioritera reparations- och saneringsbehovet utgående från . Ta reda på så mycket du kan om mögel.


Se till att du verkligen greppar problemet innan du drar några slutsatser.

Gör en felsökning ifall du misstänker att du har mögel. Mät mögelhalten, använd näsan, titta bakom väggar och under golv. Vad är det för typ av mögel som du har? Hur mår dina medarbetare? Det har visat sig att problem med inomhusluft ofta beror på fukt och dålig ventilation, men det kan även finnas andra orsaker, som felaktigt byggnadsmaterial.


Det bästa sättet att slippa fuktskador och mögel i huset är att förebygga att det händer. Men angreppet kan även vara dolt bakom t. I sådana fall ska du testa för dold mögelsvamp med ett luft- eller dammprov. Du kan själv testa om det finns svartmögel med en lufttest från 3kronor. Endast kvalitetsprodukter!


Man kan även göra en kontroll av luftkvaliteten, dvs man tar ett prov på inneluften och mäter antalet mögelsporer i luften. Något sådant, har inte själv gjort det. En fuktgranskning kostade för år sedan 200€ här. Problemet är att det inte . Ventilationssystemet har inte alltid kapacitet att ventilera ut all fukt från ett badrum som används av flera personer.


Den kvarvarande fukten kan medföra tillväxt av mögel. Detta kan tvättas bort veckovis med en tvättsvamp och vanligt maskintvättmedel. Kakelfogar går oftast inte att få . Och mäta så man har något och komma med gentemot hyresvärden.


Den här sidan ger dig fakta utifrån dagens syn på hälsofrågorna, tips på vad du själv kan förbättra och information om hur du går vidare med svårlösta problem. Svampsporer finns naturligt både utomhus och inomhus och halten är ungefär densamma inne .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg