fredag 20 maj 2016

Solfångare luftburen

För att kunna ta vara på solenergi krävs någon form av utrustning som omvandlar solens energi till en för kunden användbar energiform. De tre vanligaste typerna av solfångare kommer här att beskrivas i korthet: 1. En luftsolfångare ger varm luft, varm frisk luft blåses in mha en fläkt. Text och bild: Cathrine Bülow.


Solens energi kan tas tillvara i passiva och aktiva solvärmesystem. I de aktiva solvärmesystemen används solfångare för att producera varmvatten alternativt luftburen värme.

Från solfångaren leds solvärmen in i byggnaden via vattenfyllda rör, eller luft. Om solfångarna kopplas till en . Hur en solfångare ser ut? Vad ingår i en solfångare. Jag står i begrepp att börja fundera på att installera solfångare som komplement till min vedpanna (som jag för övrigt är ruggigt nöjd med! ;D ) och jag.


Luftsolfångare med värmemagasin? Hushållningssällskapet och Sveriges Tekniska. Forskningsinstitut undersöker möjligheterna att etablera soltorkningsteknik för flistorkning i Sverige.


Tekniken används i andra länder som Österike och Tyskland.

Där finns ett flertal anläggningar i drift för torkning av flis. Under bilden Solkraft hittar du solfångare för vatten eller luftburen värme samt solcellspaneler. Soltan - våra egna produkter för luftburen eller vattenburen värme. Lesol - för vattenburen värme.


Solpaneler för att ladda batterier och belysning i stugor, fritidshus, båtar etc. Luftburen solvärme på altan. F: Finns det någon fläkt att. Vi har även funderingar på att i framtiden sätta upp solfångare på taket, då vi har sol här hela dagen.


Denna luft leds sedan in i byggnaden eller utrymmet man vill värma upp. Skulle behöva el till ex lite . Idén till arbetet var från att ha på internet sett ett hemmabyggt solfångarexperiment. Detta fångade vår uppmärksamhet och vi . Bor i äldre kulturhus och vill inte göra omfattande ingrepp. Kanske med självdragsprincip och utan fläkt.


Vätskeburen solvärme består av en solfångare som innehåller vatten och någon form av frostskyddsmedel, eller en särskild solvärmeolja. Oljan har fördelen att den inte kokar så lätt (ca 2°C). Den luftburna varianten har en mindre . Det fryser inte, kokar inte, läckage ger inga fuktskador mm.

Plana elektriska solceller kan tillvarata - av . Boken behandlar även luftburen solvärme, passiv solvärme och solkyla. Solenergi – Praktiska tillämpningar i bebyggelse presenterar också grundprinciperna kring solinstrålning, praktiska dimensioneringstips, metoder för lönsamhetsberäkning och råd i samband med upphandling. I avsnittet kring solfångare får läsaren en . Boken presenterar också en rad olika sätt att utnyttja solenergin, allt ifrån det passiva utnyttjandet (värme och ljus) genom fönster till luftburen solvärmeteknik, solkyla . Den vätskeburna kan styras till olika användningsområden som att värma tappvarmvatten, byggnader eller till exempel en pool. Om en ackumulatortank kopplas in kan energin lagras över dygnet. Jag håller på att uppföra ett växthus från grohus.


Gedigen produkt, men dåligt översatt manual och det mesta fel. Då är det hyfsat lätt att komplettera hela husets system med solfångare och en vattenmantlad kamin. Drömmer själv lite om ett sånt uterum och funderar på om man inte kan ha en stor och tjock matta som ligger på golvet på vintern.


De utvecklar och producerar produkter för solenergi i norra delen av Sverige. De har tex en luftburen solfångare som heter SunSwede som som producerar uppvärmd frisk luft med hjälp utav solen. Sunswede är luftburen solfångare som producerar uppvärmd frisk luft med hjälp utav solen.


Den friska uppvärmda blåses in i det specifika utrymmet med en fläkt. Ett kyllager kan laddas med kall nattluft, eller fjärrkyla enligt ovan, under sommarperioden. Genom en kylmedelskylare kopplad till systemet kan nattluftens kyla via .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg