måndag 23 maj 2016

Kamin spjäll

Vid sådana väderförhållanden talar man ofta om smog eftersom inte heller bilavgaser och utsläpp från industrier och privata hushåll stiger uppåt utan trycks nedåt av överliggande luftlager. Yr det aska ur kamin när du öppnar. Vi brukar ha öppet spjäll tills det tagit sig rejält och när skorstenen börjar bli varm så stänger vi ner till runt kanske. Nog lite olika också beroende på var och hur.


Detta ifall du skulle få soteld.

Många eldstäder har förutom ett spjäll också ett tändspjäll (kallades tidigare sommarspjäll) som ska ställas i upptändningsläge för den tid du tänder brasan. Tändspjället ska återställas i utgångsläge, då det börjat brinna ordentligt i eldstaden. Då lagrar eldstaden värmen och den försvinner inte rakt genom . Har en gammal gjutjärns kamin som jag tänkte koppla in på befintlig kanal i skorstenen kanalen har tidigare använts till en kakelugn och saknar därmed spjäll. Måste man ha spjäll och i så fall finns det spjäll som monteras på rökröret 1mm diameter eller måste man knacka hål i mure och sätta in ett i . Kväva elden i kamin , när det glöder. Har man inte späll till moderna kaminer?


Spjäll till rökkanaler i gjutjärn.

Denna fråga fick jag gånger under en och samma dag förra veckan, jag har aldrig blivit frågad om det här tidigare och därmed aldrig funderat på det heller. Lär dig hur man eldar i en kamin på bästa sätt. När du väl vet hur du ska göra och vilka brännmaterial som är bäst går det snabbt och enkelt varje gång. Att elda rätt i din kamin ger stadigare och tryggare värme.


Det sparar stora resurser för både dig och naturen. Använd inte vått eller olagrat trä. Det bör ha lagrats under tak . För det finns väl inget stort spjäll någonstans? Ett handtag som sticker ut ur muren någostans, på insidan så finns det i så fall en plåbit som blockerar rökgången.


På vedspisar brukar det finnas en liten lucka under ugnen. Den är till för att elda lite skräp i för att få bättre drag då man gör upp . Här säljer vi spjäll av olika fabrikat för rökrör, pannor och kaminer med mera. I en kamin eller i rökgaskanalen sitter vanligtvis ett spjäll , som kan stängas när kaminen inte används, så att varm luft förhindras att läcka ut genom rökgaskanal. Varm luft som läcker ut genom rökgaskanalen sänker verkningsgraden. Här hittar du aktuella eldningsinstruktioner i PDF-format för våra kaminer.


Det här ska du INTE elda med. Färsk ved består till hälften av vatten.

En del av vattnet cirkulerar fritt mellan fibrerna och en del är bundet i cellerna. Veden ska alltid torkas så att fritt vatten avdunstar. När fukthalten har sjun- kit under är veden klar att användas.


En av våra mest framgångsrika braskaminer har nu blivit ännu bättre. Brännkammaren sitter högt så att du inte behöver stå på knä för att lägga in veden, och dessutom blir rummet ännu bättre upplyst. Genom att elda korrekt i din kamin eller eldstad minskas sot- och partikelutsläpp vilket kraftigt bidrar. Vi eldar väldigt olika i våra kaminer, en del värmer upp hela huset med den och en del tänder en brasa någon enstaka gång i månaden på vintern.


Sotar spjäll och Håll tilluftsspjällen och rökgasspjällen helt öppna under hela eldningen, förutsatt att fabrikanten om glasluckorna till din kamin sotar igen eller om du märker att du får sot och tjäravsättningar på pannväggarna och i rökgången så tyder det på dålig lufttillförsel. Contura 6och 6ger skön .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg