tisdag 22 augusti 2017

Frånluft badrum

En bra ventilation tar bort lukt, matos och skadlig gas från byggnadsmaterial och förhindrar fuktrelaterat mögel och rötskador. Håller på att bygga badrum i ett rum i källaren (tidigare tvättrum). Tilluft och frånluft i badrum - skall bort och fläkt.


Pax Eos - Ventilation med Värmeåtervinning,rh:eos. Kontrollera din ventilation regelbundet - Boverket,rh:boverket.

Rumstyp, Riktning, Flöde. Har funderat på det här med PAX-fläkt i badrummet. Men frågan är om man behöver det egentligen? Skulle uppskatta era synpunkter!


För att detta ska fungera optimalt måste ett samspel ske emellan tre olika komponenter: tilluft, frånluft och luft som rör sig mellan rum. Därifrån sugs frånluft ut ur huset. Men innan den skickas ut används den till att värma upp den inkommande friska luften, så att den till största delen är uppvärmd redan när den kommer in i huset.

Vill man göra en mer noggrann kontroll av luftkvalitén inomhus kan man köpa en mätare som kontrollerar koldioxidhalten i luften. Sovruliter tilluft per person och sovplats. Kök, badruliter frånluft per . Tilluft kommer på samma sätt som i ett hus med självdragsventilation.


Fläktstyrd från- och tilluft. Såväl tilluft som frånluft styrs av fläktar. Man suger då ut oren och fuktig luft ur kök och badrum och tillför frisk luft till övriga rum.


Inne i aggregatet tas den varma luften tillvara i en värmeväxlare. Den gamla, varma luften värmer upp (utan att blandas med!) den nya inkommande luften. På så sätt återvinner man lite energi ur den varma luften innan den försvinner ut. Bostaden ventileras med en tilluftsfläkt och en frånluftsfläkt via två kanalsystem. Tilluften går till sovrum och vardagsrum, frånluft tas från kök och badrum och ventileras ut efter att först ha avgett sin värme till tilluften i . Tilluft kallas den friska luft som kommer in i bostaden utifrån, via ventiler.


De sitter ofta ovanför eller under ett fönster. Frånluft kallas den smutsiga luft som förs bort från bostaden genom ventiler i kök, badrum och toalett. Självdrag skapas genom att inomhusluften är varmare än utomhusluften och därmed också lättare.

Luften sugs in i frånluftsventiler, framförallt placerade i kök och badrum , och leds genom ventilationskanaler uppåt och . Luften ska gå från de rum där luften är renast – sovrum och vardagsrum – till kök och badrum , och där gå ut. De kan ha gått igen av drag eller blåst. Ventiler och don är en viktig del för att skapa ett bra inomhusklimat. På BAUHAUS finns alla typer, här finns frånluftsdon, friskluftventiler, ventilpaket.


EHV – Fuktstyrda frånluftsdon. Lägg till allt om produktserien i utskriftskorgen. EHV-ventil för behovsstyrd frånluft i exempelvis badrum eller grovkök.


EHV- ventilen finns i fyra olika varianter med olika principer för överstyrning, se nedan. Tjoho, Tänkte rådfråga här, har även ställt frågan till min BRF för jag upplever temperaturen i mitt badrum till helt sanslöst kallt. Det sitter ett luftspjäll inne i badrummet där det verkar komma friskluft utifrån. Detta medför att det är runt 17- grader i badrummet och det lilla elementet där inne jobbar ihjäl sig.


I kök och badrum , oavsett ventilationsmodell, ska det alltid finnas frånluftsventiler som kan leda bort gammal luft. Det gäller till exempel vid matlagning och när någon duschar eller badar. Däremot ska köket inte gärna ha något . Alltså så nära ”källan” till föroreningen som möjligt.


Frisk luft är alltid bra”. Helautomatisk, reglagefri 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg