tisdag 22 augusti 2017

Hur ofta behöver man sota

Hur ofta sotning ska göras bestäms av kommunen. I varje kommun finns det lokala föreskrifter för rengöring (sotning). Trots detta behöver imkanalen rengöras med jämna mellanrum, om inte annat . Du behöver sota regelbundet, men hur ofta du ska sota beror på vilken typ av panna eller kamin du har.


Du eldar med fast bränsle. Exempel på fast bränsle är ve pellets, spannmål, flis, och halm.

Typ av värmepanna eller eldstad och hur ofta du ska sota. Värmepanna som fungerar som huvudsaklig värmekälla: två gånger . Tidsintervallen beror på vilken typ av eldstad man eldar i och i vilken omfattning eldningen sker. Vi eldar med ved och hit är sotaren ggr per år.


Men då vet man ju att det hela funkar. Man kan gå en sotningsutbildning för hemmabruk via sotningsbolaget för en ca kostnad av 800:- har jag fått vea. Då kan man ju sota själv och slipper de dyra räknigarna. Cissi Imra-Malva -Jesper-02.


Om du har läst de tidigare sidorna om regler kring sotning så är du nu rejält påläst.

Men det vi behöver ta reda på nu är hur ofta det ska sotas. Det är upp till varje kommun att fatta beslut om hur ofta som de anser är lämpligt. Orsaken till detta är att behovet självklart skiljer sig från Haparanda till Ystad på grund av . Vill du göra den lagstadgade sotningen själv behöver du tillstånd av din kommun.


Lagen ger utrymme för kommunen att låta en fastighetsägare själv utföra sotning inom den egna fastigheten, under förutsättning att. Du måste ansöka hos kommunen om att själv få sota din egen fastighet. Sotningsfristen varierar beroende på vad du har för sotningsobjekt och hur ofta du eldar.


Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Men om du som fastighetsägare väljer att anlita en annan sotare eller att sota själv har vi ingen kontroll på det som görs. Den av RSG:s medlemskommuner fastställda sotningsfristen följs dvs.


Fritidshus aviseras minst två månader innan. För bästa funktion, inomhusklimat och ekonomi behöver. För att spara bränsle och för att känna sig extra trygg vill många av våra kunder att vi ska sota oftare än vad lagen säger.


I Sverige är det lag på att sota och brandskyddskontrollera sina skorstenar och eldstäder. Det ska göras regelbundet med lite olika intervall beroende. När man sotar tar man bort brandfarliga beläggningar i . Vad lagen säger kan man nog strunta i, en skorstensbrand är lite värre än så och om man sotar ofta så förebygger man den risken.


Idag får man sota själv så man sparar pengar på att köpa . Du ska göra en brandskyddskontroll vart tredje eller vart sjätte år, beroende på hur mycket du eldar.

Brandskyddskontroll hur ofta ? Om du bara eldar för trivselns skull behöver du normalt sett inte göra kontrollen mer än vart sjätte år. En inte alltför enkel fråga att besvara, hur ofta eldstaden ska sotas avgörs av hur den används. Jag tyckte det var konstigt att sotaren envisades med att brandskyddskontrollera när han kom på besök i oktober, det hade gjorts när kaminen installerades ett år tidigare. Så jag kollade upp vilka . Vårat företag har till uppgift att tillse och genomföra sotning och brandskyddskontroll så att fastställda sotning- och brandskyddsintervaller inom Eskilstuna kommun hålls.


Sotning genomförs för att säkerställa att ingen brandfarlig beläggning finns samt att man. Det behöver sotas oftare om du har en vedpanna i ditt hem än om du har en braskamin i ditt fritidshus. Huvudanledningen till att sota och rengöra eldstaden är att förhindra brand. Kommunen beslutar vilka avgifter som ska gälla för rengöring och brandskyddskontroll samt hur ofta rengöring ska ske. Avgifterna för sotning och brandskyddskontroll baseras på den taxa som din kommun har beslutat.


Genom att planera arbetet så att ett område görs klart åt gången, hålls kostnaderna per besök nere. Det är därför som du själv inte kan, till samma låga kostna bestämma dag och tid för sotarens besök. Sotning utförs av den sotningsentreprenör som är upphandlad av Värnamo kommun.


Sotaren håller reda på hur ofta det ska sotas hos dig och kontaktar dig när det är dags. Du kan också välja att sota själv och .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg