fredag 15 april 2016

Ventilation till hus

Flyttar en barnfamilj in i ett hus som har en perfekt ventilation för ett äldre par kan den nya konstellationen av människor göra att husets ventilationssystem blir underdimensionerat. De är fler som delar på samma luft och de duschar kanske mer. För att ta reda på hur det står till.


FTX-system till förmånligt paketpris och rekommenderar starkt FTX-aggregat för att säkerställa korrekt ventilation till ditt hus. Med en tillräcklig och ständig luftväxling i bostaden kan alla i familjen andas in en renare och friskare luft som kan bidra till att behålla din och dina barns hälsa.

Självdragsventilation bygger på att luften evakueras termiskt ur huset. Det vill säga att den varma luften som är lättare än den kalla stiger uppåt och ut genom frånluftskanalerna. Man installerade i de flesta fall en separat vertikal ventilationstrumma från respektive . Vanliga problem med självdrag är att den inte är anpassad till den moderna människans livsstil. Hus med självdrag tar helt enkelt inte in tillräcklig mängd luft för att du och ditt hus ska må bra.


Vad du behöver göra för att komma tillrätta med det problemet är att släppa in mer luft i ditt hus. Bostaden ventileras med en tilluftsfläkt och en frånluftsfläkt via två kanalsystem.

Tilluften går till sovrum och vardagsrum, frånluft tas från kök och badrum och ventileras ut efter att först ha avgett sin värme till tilluften i . Andra orsaker kan vara damm och partiklar, emissioner eller elektromagnetiska fält. Vad kan man då göra för att se till om husets ventilation är tillräcklig? Följ checklistan här ovan. Gå igenom punkt för punkt, så kommer du sedan att veta dels vilken typ av ventilation ditt hus har, dels om den fungerar.


Det är viktigt att täta och isolera sitt hus. Detta vet de flesta och det finns mycket pengar att spara för den som lyckas skära ner sina uppvärmningskostnader. Dock kan ett alltför tätt hus skapa problem med inomhusluften. Man behöver därför, speciellt vid en tilläggsisolering, se över ventilationen och se till att man på ett . När vi besöker villaägare är det många gånger för att en besiktningsman har rekommenderat det. Till exempel efter att den gamla värmepannan som slukade halva semesterkassan åkt ur huset.


Om du bor i ett självdragshus kan en sån åtgärd få till följd att luften står still. Du börjar ana en inte alltför charmig doft av . I tider med konvertering av oljeeldning till modernare typer av uppvärmning såsom fjärrvärme, luft- och bergvämepump etc. Ventilationsgraden minskar efter konverteringen och det kan därför uppkomma fukt, lukt samt mögel i huset.

Nu till de val som jag står inför: 1. FTX eller mekanisk frånluft. Energibesparingen från FTX verkar . Klart är att du inte kommer att återvinna några . Dessa enkla system innebär också att den varma energirika inneluften går rakt ut genom väggen. Du eldar för kråkorna helt enkelt.


Med hänsyn till dagens energipriser och . FTX-konvertering av typiska och 70-tals hus. De är en vanlig situation för många flerbostadshus och villor. Speciellt gäller det de 60- och . Att denna luftväxling sker är helt avgörande för ett hälsosamt inomhusklimat. Ventilation handlar om att byta ut gammal förbrukad luft med ny och frisk. I många äldre fastigheter har nya fönster installerats med effektiv tätning mot väggkonstruktionen.


Lägenheternas luftventiler har stängts för att undvika kalldrag, smuts och . Frånluftsvärmepumpen är kanske den vanligaste ventilationslösningen bland hustillverkarna. Förklaringen till att många husleverantörer väljer att leverera en frånluftsvärmepump är enkel – det är en billig lösning! Kunden får både ventilation och värmekälla i samma aggregat och benämningen ”värmepump” låter för många . Det behöver dock inte vara varken dyrt eller svårt att installera mekanisk frånluft och då även en frånluftsvärmepump. Vid förändringar i huset kan det till och med krävas inslag av mekanisk ventilation , för att huset . En första kontroll ska göras i alla nybyggda hus och av alla nyinstallerade system. Därefter ska kontroller ske regelbundet, enligt intervall som är bestämda för olika byggnadskategorier och typer av ventilationssystem.


Både huset som byggnad och personer som bor i ett hus är beroende av en god luftventilation. Tyvärr är det många hus som dras med problem vad gäller luftgenomströmningen. Det kan leda till onödiga skador på huset, och faktiskt också ohälsa för de boende. För dig som vill förbättra bristfällig ventilation finns en mängd .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg