tisdag 12 april 2016

Hur fungerar fjärrvärme

Här förklarar vi vad fjärrvärme är och hur fjärrvärme fungerar. Läs mer om hur du får värmen från anläggningen till ditt hem. Har du funderat på hur vattnet du duschar i på morgnarna blir varmt? Eller var värmen i elementen.


När du går över till fjärrvärme installeras en fjärrvärmecentral, som inte är större än ett badrumsskåp och därför kan hängas på väggen.

Den placeras oftast i källaren – men kan även rymmas i en garderob, i grovköket eller i garaget – och ansluts till fjärrvärmenätet via två . Fjärrvärmens historia i Sverige. Då testades olika varianter av fjärr-ånga med blandade resultat. I Sverige gjordes försök i mindre skala på Sabbatsbergs sjukhus. Där började rummen värmas upp med en gemensam pannanläggning år . Principen med fjärrvärme är en värmepanna som värmer många hem.


I fjärrvärmecentralen överförs värmen från fjärrvärmenätet så att du får.

Genom att värma ditt hus med fjärrvärme får du en trygg och enkel uppvärmning som är skonsam för miljön. I filmen nedan får du reda på hur fjärrvärme fungerar. I marken under våra fötter ligger ett nät av välisolerade rör med hett vatten.


Vattnet värms upp i ett värmeverk till cirka grader och transporteras med ett högt tryck fram till de fastigheter som är anslutna till fjärrvärmenätet. När vattnet kommer till fastigheten passerar det . Se våra filmer om hur en fjärrvärmeväxlare fungerar och hur du sköter den på bästa sätt. Din fjärrvärmecentral – funktion och skötsel.


Den tar också upp väldigt lite plats. Så fungerar fjärrvärme i din villa. Via rör i marken leds hett vatten från kraftvärmeverket till din villa. Rören ansluts till en liten och lätthanterlig fjärrvärmecentral hemma hos dig, som i sin tur överför värmen till element eller golvvärme samt kranar och duschar. Allt du i princip behöver göra är att ställa in hur varmt du vill ha det . Du kan ställa in hur varmt du vill ha i huset och sedan sköter fjärrvärmecentralens reglerutrustning resten.


Enkelt – en av många fördelar. Hur fungerar fjärrvärme ?

Det är enkelt, tryggt, miljöanpassat och prisvärt. Du får både värme och varmvatten utan att behöva tänka på bränsleinköp och sotning. Kostnaden för anslutning är en investering med lång teknisk livslängd och . Mer än hälften av Sveriges befolkning får sin värme från fjärrvärme. Istället för att varje hus har en egen värmekälla levereras värmen enkelt och bekymmersfritt från en central anläggning som kan drivas med många olika bränslen. Men vad är fjärrvärme då?


Illustration som visar hur fjärrvärme fungerar. Visste du att fjärrvärme är den dominerande uppvärmningsformen i Sverige? Det beror på att det är både prisvärt och bekvämt.


Fördelarna är många, inte minst för miljön. Genom att ta vara på energi som annars skulle gå till spillo kan många få del av miljövänlig och pålitlig uppvärmning. Det heta vattnet transporteras i ett system av välisolerade rör under högt tryck.


Vattnet är mellan och 1grader varmt, beroende på årstid och väder, och leds till en fjärrvärmecentral i . Varmt och skönt i huset och obegränsat med varmvatten i duschen är några av fördelarna med fjärrvärme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg