fredag 15 april 2016

Vilken enhet mäts energi i

I Sverige används även enheten wattimme (Wh). Prefix som används före energienheter. För större energimängder blir antalet siffror stort. Genom detta får man ett enhetligt system av enheter där det klart framgår att elektrisk energi och till exempel mekanisk energi inte skiljer sig åt till sin natur.


Den totala energin i ett slutet system.

Lägesenergin (potentiella energin) för ett objekt mäts relativt en annan energinivå. En vanlig definition på lägesenergin är arbetet . Till vardags märks elektrisk energi oftast som den energi som levereras av elkraftverk via kraftledningar och som förbrukas i hushållsapparater, som direktverkande elvärme, i belysningsanläggningar, i elmotorer inom industrin et cetera. När man talar om energi i samband med näring, syftar man på den energi som uppstår när de näringsrika delarna av maten bryts ner och används av kroppen. SI- enheten för elektrisk energi är joule (J), som är en wattsekund. Det handlar inte om den sortens energi som vi normalt talar om när vi har mycket överskott i vardagen - eller brist på dylik.


Vattnets temperaturstegring är ett direkt uttryck för livsmedlets förbränningsvärde och därmed för den energi som finns i maten.

Den kan räknas om till matens totala energiinnehåll uttryckt i kilojoule, kJ. Processen som sker under förbränningen motsvarar processen i vår ämnesomsättning. Här sker förbränningen enbart . Vi vet redan att det är via maten som vi tillför kroppen energi. Kroppen har möjlighet att lagra en del energi i blodet (blodsocker), i lever och i muskler.


Vårt kroppsfett utför ett effektivt förråd av energi. Energi kan mätas i flera olika enheter. I matens värld mäts energi i kalorier (och joule). Enkelt förklarat kan man säga att ju högre effekt något har, till exempel en glödlampa, desto mer elektrisk energi (ström) behövs varje sekund för att driva den. En joule energi är en mycket liten energimängd.


Enheter för energi och effekt. Det går till exempel åt drygt joule att värme ett gram vatten en grad. Effekten mäts i watt (W).


Om energimängden en joule omvandlas under tiden en sekund (s) är effekten en watt. Ställa upp och räkna ut vilken effekt en viss energimängd ger upphov till i en strömkrets. Förklara hur ett resurssnålt samhälle ska kunna utvecklas med hjälp av olika teorier om elektrisk effekt och energi.

Hur mycket energi en apparat drar är alltså beroende på vilken effekt den har (i Watt) och hur lång tid den används (i timmar). Men man använder också andra enheter. Vill du få tillgång till hela artikeln? Fysik_02_09_10_Lektion_1.


Här är θ vinkeln mellan kraftens riktning och rörelsens riktning. Denna brukar benämnas joule, som förkortas J. En minskning av en sorts energi åtföljs alltid av en ökning av en annan sorts energi ! Det finns flera sorters energi. Vilken enhet används för arbete? Ge exempel på några energiformer?


En watt är lika med joule per sekund. En metrisk hästkraft är 735. Storhetsbeteckningen för energi är W och mäts i Joul. En Joul är samma sak som en Newtonmeter. Och, vilken typ av energi är det man får fram med Einsteins formel?


Att enheten för effekt (W) har samma beteckning som arbete är lite olyckligt. Ett sätt att kringgå detta är att .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg