måndag 11 april 2016

Värmeåtervinning ur ventilationsluft

Med denna smarta enkla apparat återvinns upp till över av den värme som annars bara försvinner ut med ventilationsluften. Så här fungerar det: Innan den varma förbrukade inomhusluften blåses ut från huset . Med smarta FTX-aggregat återvinns upp till över av den värme som annars bara försvinner ut med ventilationsluften smatidigt som huset får en perfekt ventilation. Vid mekanisk frånluftsventilation med värmeåtervinning kontrolleras frånluften mekaniskt.


Genom ett stadigt luftflöde ut ur huset skapar man ett undertryck, som i sin tur leder till att luft letar sig in i huset genom uteluftsdonen och otätheter.

Ventilationsluften förs genom kanaler till en frånluftsvärmepump. En jämförelsestudie har genomförts mellan två värmesystem. Analysen har genomförts med ett flerbostadshus som referensfasighet. Fastigheten är lokaliserad i Södertälje kommun. Analysen går ut på att bestämma vilket värmesystem som är fördelaktigt vid renovering av äldre flerbostadshus . Värmeåtervinning ur ventilation.


På sidan till finns en artikel som ingående beskriver hur viktigt det är med värmeåtervinning ur ventilationsluften för att minska energiförbrukningen. Nya lösningar för värmeåtervinning ur ventilationsluft.

VÅV sker i samband med ombyggnation. Den tekniska potentialen är uppåt TWh årligen. Många ventilationssystem måste ändå åtgärdas. Energibesparingspotential . I många byggnader är ventilationen undermålig och behöver åtgärdas för att få ett acceptabelt inneklimat. Det blir då mer kostnadseffektivt att samtidigt installera värmeåtervinning.


I projektet ska även systemen för effektiv värmeåtervinning ur utgående ventilationsluft analyseras. Moderna flerbostadshus är välisolerade och har värmeåtervinning ur ventilationsluft. Detta medför att energibehovet för tappvarmvatten kan vara högre än energibehovet för rumsuppvärmning. Få senaste nytt direkt i din inkorg. Här kan du välja att prenumerera på våra olika nyhetsbrev och utskick.


Aggregerade nyheter, tidningen Allmännyttan, SABOs utbildningar och för . Två nya systemlösningar har i en teknikupphandling med anbudstävlan utsetts för installation av värmeåtervinning i sju flerbostadshus. Efter installation och utvärdering kommer beställarna att utse en vinnare av . Dock så kräver systemet fläktar vilket gör den mindre effektiv än ett frånluftssystem utan värmeåtervinning. Det mest kompletta ventilationssystemet kallas balanserad ventilation, ett FTX- system.


Det är ett fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning.

FTX- ventilation med värmeväxlare ger värmeåtervinning av ventilationsluften. Genom värmeåtervinning kan energi sparas. Tyvärr har det visat sig att värmeåtervinning ur ventilationsluft från småhus har en betydligt sämre verkningsgrad än i större nyggnader.


FTX-system värmer upp huset med hjälp av värmeväxlare. Hartser och oljor i ventilationsluften från vissa av processerna kan dock ibland ge problem med igen – sättning av förångarytorna. För att eliminera dessa kan .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg