tisdag 15 december 2015

Elda vedspis

Så här gör du - Eldar du i din kökspis kontinuerligt behöver du troligtvis inte den här beskrivningen. Handlar det i stället om spisen på fritidsstället, eller. En gammal vedspis är en räddare i nöden om man bor på landet. Vårda vedspisen rätt så har du en trygg, mysig värmekälla i många år framöver. Här får du vedspisexperten Fredrik Lindströms goda råd för en välfungerande vedspis.


Ett hus som har stått ouppvärmt en längre tid har kall och fuktig luft stående i skorstenspipan.

Då är det ganska svårt att tända eld i vedspisen utan att det ryker in, om inte denna kalla luft först trycks bort. Detta sker enklast genom att tända några tidningspapper direkt i sotluckan. Den heta röken som bildas när.


Ryker det in i din vedspis när du eldar? Vi hjälper dig att elda rätt! I mitt hus finns ingen vattenburen värme. Bara en luftvärmepump, ett par elelement och så eldstäder. Från halvårsskiftet skärper Boverket miljökraven för att elda med ved och pellets.


Det har gjort att många med sådana.

Efter kritiken från flera håll i landet har Boverket velat lugna dem som redan har exempelvis en vedspis eller vedkamin installerad. Det verkar som att många har missuppfattat de här . Genom att använda en bra kamin eller vedspis blir det enklare att elda med mindre utsläpp. En effektivare kamin eller panna ger mer värme och mindre utsläpp.


I Relaterad information finns en länk till Naturvårdsverkets webbplats där du kan läsa mer om hur du kan elda med ved i kamin, spis och ugn på . Flyttade nyligen in i huset och har eldat varje dag. Förra ägarna eldade också en hel del,så detta är en vedspis som används kontinuerligt. Sotarn gör regelbundna besök och har även gjort brandskyddskontroll. Så vedspisen ska vara helt ok att elda i. Få inspiration och nyheter via våra sociala medier! Hos Eldabutikerna får du hjälp av fackfolk – både montörer och butikspersonal.


Det tidigare undantaget från kraven på utsläpp tas bort. Exempel på det Boverket kallar rumsvärmare är . Men en vedspis på övervåningen? Med en sån skorsten är det nog bäst att låta kolla saken ordentligt, det håller jag med om. Har det varit ett tvåfamiljshus? Hoppas bara att kakelugnen klarar detta, skall man renovera en sån springer tusenlapparna iväg som skrämda möss.


Vi har en gammal vedspis i köket som ger den mest underbara värme och som vi lagar all mat på sommar som vinter. Jag känner mej osäker på hur spjället.

Inget är idealiskt, livet är fullt av kompromisser, så har du torr ved elda så du och katten trivs med stugvärmen och matlagningen. Hej jag är sugen på att testa att elda lite i min vedspis. Läst på lite om vad man skall kontrollera bland annat att det sitter lera i taket på ugnen. Då jag inte kan hitta ens några spår av lera i ugnen blev jag lite nervös och tänkte att jag lägger upp lite bilder här så någon kunnig kan svara på om jag kan börja . Kan till en början röka in lite mellan spisringarna.


När du fått bort köldproppen så är det bara att börja elda med små torra stickor och när du fått fart på elden mata på med . Nu är det tydligen forskat i detta också. Vad ska man tro om detta ? Som nybliven husägare är detta en av grejerna man sett fram emot. Förr i tiden värmdes småhusen huvudsakligen med ved eller koks.


Så kom oljan och så småningom elen in i bilden med enklare hante- ring och lågt pris. Efter kraftiga prishöjningar på olja under 70-talet började många småhusägare åter elda med ved. Trenden att ersätta olja med ved och numera pellets har fortsatt till. Offerplåtar förbrukas och byts vart 10:e–20:e år.


Ugnen är av tunnplåt och är innesluten i eldfast lera som kan torka och spricka – eldar man då, så kan tunnplåten bli förstörd. Man kan själv klä in ugnen med rätt typ av lera så den blir säker att elda i. Kolla även att anslutningen till skorstenen . Har planer på att skaffa en mindre flistugg och köra upp grenar. Borde både gå fortare och kräva mindre energi vid upparbetningen än att göra vanlig ved av grenarna.


Dock är jag lite fundersam inför att elda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg