onsdag 30 december 2015

Värmevärde pellets

De vanligaste råvarorna är flis och spån men även annan biomassa som bark, halm och rörflen kan komprimeras till pellets. Pellets har oftast en diameter på 6- mm och en fukthalt på cirka 6-procent. Barkpellets har ett värmevärde på cirka . Bränslepellets är ett biobränsle i pelleterad form som tillverkas ur olika biprodukter från skogs- och träförädlingsindustrin.


Det malda materialet pressas sedan under extremt . Ton, Sågspån eller annat vedmaterial som komprimerats till pellets.

Vår Pellets uppfyller krav för klass pellets enligt Svensks standard. Trä pellets av ren trä råvara. Slutligen kan man säga att framställning och transport av pellets kräver energi motsvarande ungefär. Används ved eller flis är energiåtgången ca 2- av dess energiinnehåll.


Eftersom pellets är ren, ihop pressad energi, är transporten lätt och effektiv. Det är ett bränsle som är enkelt och ofarligt att hantera. Ett ton pellets värmevärde är högt, ca MWh, vilket i värmevärde motsvarar . Askhalt, c:a , max.


Fukthalt, c:a 6-viktprocent.

Svavel, c:a av torrsubstans. Hållfasthet, Finandelmm viktprocent. Leveransform, kg småsäck, Bulk, 700 . Blandved är billigare men per liter är dess värmevärde mindre så egentligen spelar det ingen större roll vilken ved vi kalkylerar med.


Om vi nu räknar lite lågt och säger att veden kostar oss 5kr hemma, blir kostnaden för uppvärmningen 1kronor under exempeldygn och det motsvarar 1kWh som . På marknaden kan man även hitta pellets tillverkad av andra slags biomass, t ex: agropellets (bl a stråpellets) som är billigare men har lägre värmevärde. Vida pellets är högklassig och torr pellets på pall med högt energivärde. Den är mycket skonsam mot din brännare och har ett jämt energiinnehåll som ger minimalt med aska.


Finns med eller mm pellets. Tillverkad av svensk skogsråvara. Träets eget lignin fungerar som bindemedel. Värmevärde MWh per ton. Av 5-billass med spån får man ett billass med pellets.


Detta tillsammans med ett högt och homogent värmevärde gör pellets till en utmärkt handelsvara som tål både lagring och långa transporter. Pellets är koldioxidneutralt och förnybart biobränsle. När du väljer vår pellets vet du att du får hög kvalitet och minimal hantering. Vår pellets har högt energiinnehåll, låg askhalt med hög densitet och jämn förbränning.


Det kräver ca ggr så stort lagringsutrymme som olja. I energimängd motsvarar ton pellets meldningsolja.

En vanlig förbrukning är ca ton per säsong för medeleldaren . Därför raffineras den ofta till pellets varvid energiinnehållet per volymenhet ökar samtidigt som form och storlek på biomassan blir homogen vilket underlättar matning. Kan ge intensiv förbränning. Emissioner: NOx, CO, kolväten, stoft. Prislista på analyser utförda av BELAB.


Metodförteckning för kemiska och mekaniska analyser med pris för respektive analys. Pricelist for analyses performed by BELAB. Method list for chemical and mechanical analyses of price for each analysis.


Question Vilken är formeln för att beräkna effektivvärmevärde till olika bränsle? Inom trädbränslebranschen råder viss begreppsförbistring. Trädbränsle räknas till biobränsle och kan indelas i skogsbränsle, energiskogsbränsle och återvunnet trädbränsle. För trä är typiskt effektivt värmevärde ca 1MJ per kg torrsubstans och typiskt kalorimetriskt.


Grupp pellets används främst småskaligt, till exempel hos villaägare, som har höga krav på ett rent bränsle som inte efterlämnar mycket restprodukter och samtidigt har ett högt värmevärde. Pellets av lägre kvalité, grupp och används främst .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg