söndag 27 december 2015

Luftburen solvärme

Sunswede är luftburen solfångare som producerar uppvärmd frisk luft med hjälp utav solen. Den friska uppvärmda blåses in i det specifika utrymmet med en fläkt. Solen ger energi till fläkten så driftkostnaden är gratis. Solens strålar ger värme i solvärme -panelen och elektrisk ström i solcells-panelen.


Fläkten förser stugan med frisk uppvärmd luft, utan driftkostnad!

Vätskeburen solvärme består av en solfångare som innehåller vatten och någon form av frostskyddsmedel, eller en särskild solvärmeolja. Oljan har fördelen att den inte kokar så lätt (ca 2°C). Den luftburna varianten har en mindre . Hushållningssällskapet och Sveriges Tekniska. Forskningsinstitut undersöker möjligheterna att etablera soltorkningsteknik för flistorkning i Sverige. Tekniken används i andra länder som Österike och Tyskland.


Där finns ett flertal anläggningar i drift för torkning av flis.

Text och bild: Cathrine Bülow. Solens energi kan tas tillvara i passiva och aktiva solvärmesystem. I de aktiva solvärmesystemen används solfångare för att producera varmvatten alternativt luftburen värme.


Från solfångaren leds solvärmen in i byggnaden via vattenfyllda rör, eller luft. Om solfångarna kopplas till en . Vad ingår i en solfångare. Hur en solfångare ser ut?


Bor i äldre kulturhus och vill inte göra omfattande ingrepp. Skulle gå att bygga själv, billigare. Kanske med självdragsprincip och utan fläkt. Den vätskeburna kan styras till olika användningsområden som att värma tappvarmvatten, byggnader eller till exempel en pool. Om en ackumulatortank kopplas in kan energin lagras över dygnet.


För att göra det enkelt för oss så börjar vi att spana på luftburen solvärme. Går det göra några besparningar så det är värt jobbet? Vattnet får en elektrisk varmvattenberedare sköta i .

Luftsolfångare med värmemagasin? Solfångare - vilken sort? Bland det som tas upp kan nämnas passiv solvärme, luftburen solvärme , solkyla, solvärme för utomhusba campinganläggningar, flerbostadshus och villor. Det finns också ett omfattande avsnitt om solel.


Ur innehållet: Solvärme för flerbostadshus, småhus, utomhusbassänger, campingplatser, idrottsanläggningar, skolor . Denna luft leds sedan in i byggnaden eller utrymmet man vill värma upp. Idén till arbetet var från att ha på internet sett ett hemmabyggt solfångarexperiment. Solvärme – nu mogen att tas på allvar ! Detta fångade vår uppmärksamhet och vi . Var står svensk solvärme idag och vart är vi på väg? Trender och spekulationer för framtiden. Olika användningsområden – teknik, funktion och lönsamhet.


Med ett Swerodsystem kan gratisenergi, som t. System för villamarknaden. Fokus ligger på solenergi med tonvikt på solvärme och solel. Luftburen kyla med neddimensionerad kylmaskin. Boken behandlar även luftburen solvärme , passiv solvärme och solkyla.


SOLVÄRME och SOLEL i KOMBINATION. UTVECKLINGEN GÅR MOT PLUSENERGIHUS. Förutsätter nettodebitering! KOSTNADSEFFEKTIV – STOR POTENTIAL.


Jag funderar på om jag i samband med gjutningen skulle kunna lägga ner rör för luftburen golvvärme och koppla detta till en luftsolfångare? Tror det blir svårt att kombinera FTX avluft och solvärme , (i samma system). Jag har en utmärkt gavel med söderläge. LUFTSOLFÅNGARE FÖR FRITIDSHUS.


Bidrar med värmetillskott. Minskar fukt- och mögelproblem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg