onsdag 20 januari 2016

Eldstadsplan öppen spis

En öppen spis är en dålig energilösning som skickar ut mängder av värme genom skorstenen, medan en braskamin värmer upp rummet snabbare och effektivare med mindre vedåtgång. Oavsett detta ska det förstås finnas ett skyd ett eldstadsplan , framför spisen. Eldstadsplan , plåt, glas eller mässing.


För öppna eldstäder bör eldstadsplanet placeras så att det horisontella avståndet från eldhärdens centrum till oskyddat brännbart är minst meter. Om eldstadsbotten ligger högre än meter över golvet ska avståndet ökas med hälften av det överskjutande höjdmåttet. En kamin ska ha ett golvskydd för att skydda mot gnistor.

Du kan välja på plåt eller glas. Plåtskydden är mm tjocka och glasskydden är mm tjocka. En vägg med inre regelstomme av trä kan anslutas till utsidan av omslutningsväggen till en murad öppen spis på samma sätt som vid en anslutning till en. För sådan del av ett eldstadsplan som ligger under eldstaden får plåt dock endast användas, om det finns ett minst mm fritt, luftat utrymme mellan eldstaden och . Vi tänkte skaffa en öppen spis och undrar nu vilken den minsta godkända tjockleken på en golvplåt framför en godkänd öppen spis är?


Svar: I bostäder godtas ett eldstadsplan av plåt med en minsta tjocklek på mm. Om det är öppet under eldstaden ska eldstadsplanet omfatta även denna area. Vi har slitstarka golvplåtar i emalj och hållbara eldstadsplan i glas.

Boverkets byggregler föreskriver att brännbart. Använd ett eldstadsplan när du vill slippa att gnistor eller glöd antänder i golvet. Har sett ett par snygga öppna spisar med.


Avstånd på golvet brännbart? Du väljer själv vilken form, . Du får även byta eldstadsplan eller byta ut din eldstad till en likvärdig anläggning – alltså en ny enhet av samma typ, storlek, effekt och anslutning till rökkanalen. Lika så måste du göra en anmälan ifall du sätter in en kassett i en tidigare öppen spis eller byter ut brännaren i en oljepanna mot en ved- eller pelletsbrännare.


Golvplåt svart lack B100xD1cm. I bakkant på de pulverlackerade plåtarna finns det st 6mm hål för att möjliggöra lackeringen. Ett golvskydd kan utgöras av tegel, keramiska plattor, plåt eller glas. Framför en eldstad måste det finnas ett eldstadsplan.


Våra praktiska golvskydd finns i svart- eller grålackerad plåt och härdat glas. Finns i olika utföranden. RAd ftir iippna eldstiider: Godtagbara material: mm betong tegel o. I bostadsru0rmm plflt, under eldstad endast om det finns minst mm fritt luftat utrymme.


Med eldstad menas en braskamin, öppen spis , vedspis, kakelugn, braskassett, värmepanna (ve pellets, olja etc.). Golvskydd i härdat glas eller plåt är ett bra skydd under braskaminen.

Vad bör man tänka på när man eldar i en öppen spis ? Vi har precis fått vår skorsten besiktigad av sotare och ska nu sätta in insats i vår öppna spis. Måste det ske en besiktning till .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg