måndag 11 januari 2016

Vad kostar sotning av skorsten

Blev lite nyfiken på vad sotningen kostar i andra delar av Sverige. Genom sotningen tar vi bort brännbara beläggningar så att risken för sotbrand minimeras. Du behöver inte själv tänka på när det är dags att. Avgifterna för sotning och brandskyddskontroll baseras på den taxa som kommunen har beslutat. Bilkostnad debiteras med kronor per mil vid.


För varje ytterligare eldstad i samma skorsten tillkommer 2kronor.

För ytterligare eldstad i . Då en en stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skorstenar har sotningen stor betydelse. Vid sotning tas brandfarliga beläggningar bort för att minska risken för uppkomst av . Hur ofta sotning ska göras bestäms av kommunen. I varje kommun finns det lokala föreskrifter för rengöring ( sotning ). Trots detta behöver imkanalen rengöras med jämna mellanrum, om inte annat . Din eldstad och skorsten måste sotas och kontrolleras för att få användas och för att minimera risken för sotbrand.


Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen.

Hos sotningsdistriktet finns uppgift. Varje kommun bestämmer hur ofta sotning ska göras och vad det ska kosta. Ett svårtillgängligt regelverk kring sotning av lokaleldstäder kan kosta husägare tusenlappar i onödan.


Anders Nilsson tyckte att sotaren hälsade på lite väl ofta och kollade upp reglerna. Det är kommunen som faststället vad sotningen kostar. Länge var det bara sotarna som fick klättra upp på villataket och sota ur skorstenen. Vad kostar sotning och brandskyddskontroll.


Det samma gäller för brandskyddskontrollen. Attunda utför sotning av er skorsten eller eldstad i Stockholm. Glöm inte sota, soteld kan uppstå och med brand! Sotningstaxa PDF (pdf, 25 kB) . När det är dags för sotning och brandskyddskontroll får du ett brev hem. Kostnad för sotning och brandskyddskontroll.


Läs om hur ofta man behöver sota skorstenen och göra . Nerikes Brandkår har avtal med sotare som ska utföra sotning och brandskyddskontroll inom förbundets medlemskommuner. Ansvarig skorstensfejarmästare svarar för verksamhetens kvalitet. Avgifter för sotning och brandskyddskontroll bestäms av kommunfullmäktige i kommunen där fastigheten ligger.

Kommunerna Botkyrka, Ekerö. Så eldar du säkert i vinter. Vi har skrivit en liten guide kring säker eldning för att informera om vad du behöver tänka på när du eldar i öppna spisen eller braskaminen. Alla fasta förbränningsanordningar, som eldstäder och pannor, ska sotas ( rengöras) och brandskyddskontrolleras regelbundet. Du som har eldsta värmepanna eller rökkanal i din fastighet behöver regelbundet göra rent och kontrollera den.


Detsamma gäller avgiften för brandskyddskontrollen. Det är en brandförebyggande åtgärd som kommunen ansvarar för. Här kan du läsa om vad som gäller för sotning.


Vid en brandskyddskontroll görs en besiktning av eldstad och skorsten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg