fredag 8 januari 2016

Rökgastemperatur vedpanna

Har ett problem med hög rökgastemperatur och svart rök, för att få ner rökgas tempen mellan panna och murstock så får jag nästintill strypa. Hur mäta rökgastemperatur ? Använd torr ved i lämplig storlek. Rätt mängd förbränningsluft gör att elden brinner med klara och livliga lågor.


Den ska vara klar och genomskinlig, inte svart.

Kontrollera rökgastemperaturen , max. Lägg sot och aska i en plåthink med lock. Oct Temperaturerna på rökgaserna är som lägst 1°C och som högst 2°C.


C finns det risk för att det bildas kondens i skorstenen. Testet visar att det inte alltid behöver kosta mer att få en vedpanna med hög verkningsgrad och låga miljöutsläpp. Många pannor är konstruerade för oljeeldning.


Eldar man med ved i en sådan panna blir rökgastemperaturen upp till 600°C.

Inga skorstenar är gjorda för så höga rökgastemperaturer. Nyare pannor har ofta en rökgastemperatur under 3°C. De flesta rökkanaler är konstruerade för en rökgastemperatur på högst 350°C. Ved används i olika typer av eldstäder som i vedpanna och s. Kakel- och täljstensugnar.


Vi kommer i denna guide mest beskriva problematik kring eldning i vedpanna. När sen pannan är varm kan du vrida till ett läge som gör att fläkten stannar vid 1grader rökgastemperatur eller så. Att då elda dessa pannor på full fyr mot accladdning med rökgastemperaturer uppåt 5-6graders värme är rena vansinnet för en murad skorsten! Detta fungerar utmärkt och jag har inga som helst problem med varken dålig verkningsgrad eller hög rökgastemperatur. Sep Är skorstenen dimensionerad för oljeeldning så räcker inte kanalen till för vedeldning.


Ska en kombipanna fungera acceptabelt så måste villan ha två, . Rökgastermostaten är en bättre lösning, den är mycket snabbare än en vanlig termostat som styrs av pannans vattentemperatur. När man tänder en vedpanna känner rökgastermostaten av rökgastemperaturen nästan på en gång samt startar pumpen. Det gör inte en givare som är placerad i pannans vatten den är mycket . De direkta skadeorsakerna varierar.


Tjärbildning i skorsten på grund av felaktig eld- ning eller eldning med fuktig ved.

Bristfällig och felaktigt installerad eldningsut-. Konvertering till och förbättring av vedeldning. Detta kapitel vill visa på möjligheter att konvertera befint- liga system till vedeldning samt att visa att det finns. Ett altför hårt drag ger dock risk för stråk- bildning och håligheter i fyren, som i sin tur ökar risken för upphängning och kylande luftöverskott. Hör med skorstensfejaren.


Detta beror på: Högre rökgastemperatur vid vedeldning medför större påfrestningar på skorstenen och risk för överhettning i omgivande material. Större rökgasflöde vid eldning med ved. En panna med rökkanal som är byggd för oljeeldning är inte lämplig för kontinuerlig vedeldning. Detta beror på högre rökgastemperatur vid vedeldning , vilket medför större påfrestning på skorstenen och risk för överhettning i omgivande material, speciellt stålrörsskorstenar,större gasflöde vid eldning av ved.


Av miljöskäl får man inte elda sopor i sin vedpanna. Om du eldar i vedpanna , elda med den effekt pannan är byggd för och lagra värmen i en ackumulator. Sedan gäller det för den som har en dubbelpanna eller en överförbränningspanna att se upp med alldeles för höga rökgastemperaturer.


Man kan till viss del sänka. Blå låge förbränningen är den bästa tekniken om man funderar på att välja vedeldning som uppvärmnings alternativ. Principen är ganska ny inom ved . Hur ska jag förvara min ved?


Vilken rökgastemperatur är lämplig på min panna? Svar på detta och mycket mer hittar du här. En ackumulatortank ska alltid vara så stor att den kan ta emot värmen från ett fullt vedinlägg i pannan. En motdragslucka ger jämnare drift, torrare rökgaser och lägre rökgastemperatur.


Det är förbjudet att elda med sopor samt impregnerat eller målat virke. Sopor kan innehålla produkter (till exempel emballage av plast) som ger . En skorsten byggd för oljeeldning går i allmänhet inte att utan vidare använda för eldning med vedbaserade bränslen. Skorstenen – klarar den vedeldning ? Detta beror på: U högre rökgastemperatur vid eldning med vedbaserade bränslen medför större påfrestningar på skorstenen och risk för överhett- ning i omgivande .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg