torsdag 21 januari 2016

Regler för skorsten till kamin

Använd gärna vår mall för kontrollplan! Ta del av vilka regler som finns kring montering av kamin och skorsten. Här hittar du information kring bygglov, tillstånd och installationsanvisningar.


När man har eldat i sin kamin , hur lång tid efter kan skorstenen hålla värmen? Skorstenen är av äldre murad typ.

Det är viktigt att man följer de regler som finns BBR för er installation då den kanske kommer att brukas av någon annan så ingen olycka inträffar till . Regler om detta finns i BBR avsnitt 5:425. Det finns särskilda regler för taksäkerhet som . Plaats schoorsteen op dak. Utformning ska göras med hänsyn till anslutna eldstäder och eldningsapparater samt bränsleslag.


Men generellt kan sägas att skorstenen skall vara minst meter ovanför takgenomföringen och nå över husets nock. Om kaminen och skorstenen placeras vid en yttervägg kan det innebära att skorstenen blir ganska lång på taket men det kan finnas omständigheter som gör det möjligt att ha en kortare skorsten , ex. Vår skorsten passar de flesta eldstäder och kaminer och kan dras nära brännbart material.

Välj mellan att installera den synlig eller inbyggd. Vår skorsten installerar du på din kamin utan att behöva en befintlig murstock i hemmet. Den levereras i en färdig byggsats med utförlig beskrivning.


Från juli gäller nya regler om skorstenens höjd. Tidigare var det meter över nock, nu räcker det med meter högre än takytan, under. Måste skorsten verkligen vara 1. Utvändig skorsten - värdelöst?


Elda rätt Naturvårdsverket Elda med ved i kamin , spis . Boverket Energiklasser från A-G. Vad finns det för regler kring skorstenshöjd? Avgörande för hur hög skorstenen ska vara är den förhärskande vindriktningen. Det vill säga den normalt vanligaste vindriktningen i området. Om röken kommer att blåsa mot andra byggnader eller det egna huset kan det var nödvändigt att höja skorstenen.


Vilken skorsten ska man välja till en braskamin ? Installera en braskamin ? Men något kanske inte många tänker på är vikten av att ha rätt skorsten till rätt kamin.

Om en murare uppför en skorsten sten för sten är det viktigt att han eller hon också bygger enligt de normer och regler som finns för skorstensbyggnationer. Vi levererar pellets och briketter hem till dig. SBE Svensk BrikettEnergi AB. Utöver kaminen tillkommer en kostnad för skorsten och installation.


Prisexempel: Köper du en kamin för 20. Din eldstad och skorsten måste sotas och kontrolleras för att få användas och för att minimera risken för sotbrand. Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen.


Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats. När sotningsdistriktet har fått. Det är viktigt att se till att den skorsten som eldningsutrustningen är ansluten till är anpassad för utrustningen, så att eldningen är säker och inte leder till utsläpp som är besvärande för omgivningen. Rådfråga gärna din sotare eller kommunens energi- och klimatrådgivare för att se till så att skorstenen är väl anpassad vad . Om du redan har en skorsten , låt en sotare eller branschkunnig person kontrollera att den kan användas till den kamin du vill ha.


Olika regler gäller i olika kommuner, så kontakta din kommun för att få veta vad som gäller just där. Ofta måste man lämna in en . Skillnaden ligger mest i att en CE-märkt eldstad har deklarerade egenskaper och monteringsanvisningar som underlättar installation och brukande. Med andra ord kommer det fortfarande vara tillåtet att installera gamla eldstäder så till vida det inte finns något lokalt miljökrav där man bor.


Planerar du att installera en eldsta kamin eller rökkanal måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden. Vid installation av rökkanal eller ändring av rökkanal, skorsten krävs att du skickar in en sektionsritning i skala 1:1som visar rökkanalens dragning, att skorstenens höjd över taktäckning är minst en meter och att .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg