måndag 26 september 2016

Renovera vedspis själv

Det är förhållandevis enkelt att renovera en vedspis om den inte har sprängts av för hög eldningstemperatur eller med tiden rostat sönder genom att ha stått ansluten till. Den som är tillräckligt händig kan naturligtvis göra det här själv men det gäller ju att arbetet blir så professionellt att brandförsäkringen fortfarande gäller. Inlägg om renovera vedspis skrivna av kurage. Den här artikeln handlar mer om en lättare men välbehövlig uppfräschning av en vedspis i ett sådant skick som man ofta stöter på.


Slutfinish Nu kommer den roligaste delen, det är här du kommer svärta ner dig själv och din verkstad.

Hej, I våran sommarstuga som vi köpte för snart ett år sen finns en vedspis i köket. Satsen räcker till en stor järnspis och endast vatten behöver tillsättas. Bruksanvisning medföljer. Den är ytrostig och säkert inte använd på väldigt länge men ser hel ut från utsidan. Tänkte se om den är värd att renovera och sätta in i köket.


Min tanke då är att riva isär den, glasblästra alla delar, byta trasigt , skruva . Putsa valv över vedspis , hur gör man? Renovera skorsten: avknopping från Ersätta elspisen med vedspis.

Lilla Tavelsjö: Renovering av vedspis lillatavelsjo. Nu ser vedspisen som vi har i köket ut så här. Jag är glad och stolt att jag lyckades mura spisfundamentet helt själv men med hjälp att lyfta dit spisen så klart. Vi lär oss otroligt mycket med det här projektet och lär oss hela tiden nya saker . Skansens experter lär dig hur du på bästa sätt svärtar en spis med hjälp av spissvärta. En gammal vedspis är en räddare i nöden om man bor på landet.


Har du bara ved hemma så håller du värmen och kan laga mat och baka även utan ström. Vårda vedspisen rätt så har du en trygg, mysig värmekälla i många år framöver. Här får du vedspisexperten Fredrik Lindströms goda råd för en välfungerande vedspis. Offerplåtar förbrukas och byts vart 10:e–20:e år. Ugnen är av tunnplåt och är innesluten i eldfast lera som kan torka och spricka – eldar man då, så kan tunnplåten bli förstörd.


Man kan själv klä in ugnen med rätt typ av lera så den blir säker att elda i. Kolla även att anslutningen till skorstenen . Plattan beställs på Tillbehör, kokplattor, samma artnr. Sen kan du kasta varpa på midsommarfesten med den gamla plattan. Mura en bänk med plats för vedspis.


Vedspisen ökar charmfaktorn i sommarhuset.

Sätt in den i en murad bänk som också ökar arbetsytan. Vi var i full färd med att renovera ett hus som vi köpt och där i köket skulle den kunna pryda sin plats. Enligt uppgifter som gick att.


Själv hade jag kontaktat en firma som brukar annonsera vedspisar i tidningen Land och frågat om de kände till en vedspis av märket Serva, vilket de inte gjorde. Egentligen så gillar jag att svarva men hade ingen metallsvarv till hands, annars är det en lätt match att själv tillverka gängstång och konmutter. Fick ett tips av en vän att de istället för ungssvärta, använder vanlig rapsolja till att putsa upp spisen och som sen får bränna in. Det fanns hemma, ekologisk så . Kanske mest eftersom vi tack och lov fått en ny liten ”grön våg” där medvetenhet kring konsumtion och typ jordens stundande undergång på grund av det är på allt flers agenda.


Så då kan man ju absolut ifrågasatta rimligheten i att riva ut ett ” fullt funktionellt badrum” bara för… Att man är ytlig. Du är själv ansvarig för att lagar och regler, till exempel boverkets byggregler, följs vid installation och eldning. Oavsett om du väljer en färdig, typgodkänd braskamin, vedspis i köket, kakelugn eller murad spis av egen design är brandsäkerheten det mest väsentliga.


Det är viktigt att du följer fabrikantens anvisningar. Min kakelugn läcker - kan ni åtgärda det? Att en kakelugn läcker kan ha olika orsaker. Vi proveldar kakelugnen för att se var den är otät. Här får du information om vad du ska tänka på och vad som gäller när du ska byta ut, renovera eller installera till exempel vedspis och kamin.


Den som eldar med ved eller andra bränslen har själv ansvar för att minska utsläppet av luftföroreningar och andra störningar för omgivningen så långt det inte är . Om man vill ha en vedspis , vad gör man? Först är de väldigt dyra och få har råd med dessa järnugnar, det är främst välbeställda som har .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg