torsdag 11 juni 2015

Brandskyddskontroll hur ofta

Under en övergångsperiod gäller även tidigare intervall, eller år. SÅ OFTA SKA DET UTFÖRAS BRANDSKYDDSKONTROLL HEMMA HOS DIG (vanligaste objekten i småhus):. Hur ofta ska brandskyddskontroll göras? Beroende på vilken anläggning du har och hur den används är intervallen eller år.


Intervall för de vanligaste objekten i småhus: Värmepannor Eldning med . Köpte huset för år sedan och har flera protokoll från nåt år.

Anläggningen ska kontrolleras mot bakgrund av hur följande faktorer påverkar brandskyddet. Vad är en brandskyddskontroll ? Tidigare har sotning och brandskyddskontroll skett vid samma tillfälle. Numera är dessa skilda åt. En brandskyddskontroll måste utföras och får endast utföras av leverantör som är utsedd av kommunen och har behörighet att utföra den.


Detta bestämms av MSB som utfärdar föreskrifter om hur ofta en anläggning ska kontrolleras. En anläggning som inte längre används behöver inte brandskyddskontrolleras. Om anläggningen åter ska användas ska brandskyddskontroll göras .

Förändringarna är fokuserade på hur ofta det behövs sotas och brandskyddskontrolleras för att inte försämra brandskyddet. Det har visat sig att de flesta skorstensbränder är bundna till vedeldning vilket medfört att man förlängt vissa frister (pellets, olja, gas m.m.) och förkortat andra (så kallad trivseleldning). Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Tidigare genomfördes sotning och brandskyddskontroll vid ett och samma tillfälle. Däremot avgör räddningsverket hur ofta brandskyddskontroll ska ske.


Du som har en eldstad bör kontinuerligt brandskyddskontrollera den. Normalt sker brandskyddskontroll vid två, fyra eller åtta år. Det gäller oavsett hur ofta man sotar, säger han. När det gäller braskaminer är det lite mer komplicerat.


Om braskaminen är den huvudsakliga värmekällan i ett rum ska den brandskyddskontrolleras vartannat år. Annars är det vart åttonde. Enligt Räddningsverketsförtydliganden ska braskaminen räknas . När och hur ofta ska man sota och genomföra brandskyddskontroll ? Du ska göra en brandskyddskontroll vart tredje eller vart sjätte år, beroende på hur mycket du eldar. Om du bara eldar för trivselns skull behöver du normalt sett inte göra kontrollen mer än vart sjätte år.


Vad undersöks – och hur ofta ? MSB utgår i sin tur från reglerna i ”Lagen om skydd mot olyckor”.

För sotningen och brandksyddskontrolen får en avgift tas ut, en så kallad sotningstaxa. Denna beslutas av kommunen . Läs om hur sotning och brandskyddskontroll går till, tidsfrister och avgifter. Tidsintervallen ligger vanligtvis mellan eller år.


Läs mer om sotning och brandskyddskontroll på MSB's. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bestämmer hur ofta brandskyddskontroller ska göras. En av de vanligaste orsakerna till bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skorstenar. Sotning och brandskyddskontroll förebygger dessa bränder.


Kommunerna Botkyrka, Ekerö, Haninge,.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg