tisdag 23 juni 2015

Mögel i hemmet

Men det kan också hända att man blir hemmablind och inte känner lukten när man lever i den. Vanligast är det att man känner lukten när man varit borta en tid och kommer hem eller att andra som inte bor i det mögelskadade huset upptäcker lukten . Fukt och mögel , och ibland även bakterier, förekommer alltså samtidigt. Män vistas i regel mindre tid i hemmet. Denna studie kan läggas ihop med andra där man sett långvarig negativ verkan på slemhinnorna i andningsvägarna samt att de av mögel långvarigt utsatta personer som blivit dåliga kanske inte kan räkna med att bli friska de närmaste åren, eller inte alls helt återhämta sig, vilket .

Om möglet är synligt för ögat är risken stor att det innehåller mykotoxiner. Det kan räcka med små mängder mögelgifter i bostaden för att det ska . Fuktskador blir allt vanligare. I drygt en tredjedel av våra småhus och i cirka procent av våra flerbostadshus finns någon form av fukt eller mögel – ofta till följd av felaktig byggteknik eller konstruktion.


Vill du ta bort mögel i hemmet men är trött på dyra och ineffektiva kemikalier som du köper i affären? Läs denna artikel för enkla husknep! Att fukt och mögel påverkar vår hälsa betvivlar förmodligen ingen.


Men på vilket sätt och i vilken utsträckning?

Vad vet vi egentligen idag om fukt och mögel i inomhusmiljön? Hur mår dina medarbetare? Det har visat sig att problem med inomhusluft ofta beror på fukt och dålig ventilation, men det kan även finnas andra orsaker, som felaktigt byggnadsmaterial. Det bästa sättet att slippa fuktskador och mögel i huset är att förebygga att det händer. Svartmögel är inget man vill ha att göra me svartmögel är hälsovådligt och det krävs ordentlig sanering.


Bikarbonat och ättika är två effektiva huskurer mot . Precis som vi undviker möglig mat för att det kan göra oss sjuka så bör vi hålla oss borta från mögel i hemmet. Men till skillnad från mat som kan slängas så är det inte lätt att göra sig av med mögliga delar av huset. Påverkan av mögel kan många gånger vara värre än de flesta känner till. Mykotoxiner hör till de mest aggressiva och toxiska ämnen som finns i naturen.


Det finns både dyra och billiga tester för att upptäcka mögel , när man inte kan ta en odling direkt från en synlig källa. Dessa görs som så kallade dammtester. Men jag kan inte garantera testernas tillförlitlighet i varje enskilt fall.


I de fall man kan ta en odling av ett mögelangripet område, exempelvis med en . De vanligaste fysiska symptomen på fukt och mögel är rinnande ögon, snuva, andningssvårigheter och hosta. Barnfamiljer som misstänker fukt och mögel i hemmet bör snarast som möjligt vidta åtgärder samt tala med läkare. I NMHE uppger drygt procent att de har någon form av tecken på fuktskada i hemmet (synlig fuktskada, synligt mögel eller mögellukt).

I NMHE var motsvarande värde procent. Det var då hon insåg att det var lägenheten som gjorde henne sjuk. Många andra i samma situation har fått diagnoser som hypotyreos, fibromyalgi, ibs, ME, parkinson och olika neurologiska diagnoser, när det egentligen handlar om mögel , berättar Karin.


Personer som utsatts för fukt och mögel i hemmet visade sig ha en signifikant minskning av lungfunktionen. Mögel i huset är farligt för vuxna . En annan studie visar att mögelsvamp-DNA är vanligt förekommande i europeiska skolor och att miljön i de skolor som har mögelproblem tydligt påverkar elevernas lungfunktion på ett negativt sätt. Det finns många sätt att förebygga mögel i huset , det bästa sättet är att se till att det finns ordentlig ventilation och se till att ditt hem luftas och vädras ofta och mycket. Det är inte ovanligt med mögel i huset.


Osynligt mögel kan öka risk för astma och allergi. Personer som vistas i mögelskadade hus utsätts för mer mögel än vad som tidigare varit känt. Det beror på att mögelsvamparna utsöndrar små fragment som osynligt virvlar omkring i luften. Nu ökar oron för att luftburet mögel kan vara en allvarlig . Enligt rapportens exponeringsbedömning .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg