torsdag 9 februari 2017

Solfångare funktion

Så här fungerar solfångare. Solens strålar omvandlas till värme genom att solljuset får lysa¨på en matt, svart yta. Värmen transporterasvidare med hjälp av en vätska eller gas och förs ner till en ackumulatortank som är fylld med vatten.


På platser med kalla vintrar måste vätskan vara frostsäker, den kan till . Genom solfångaren passerar ett lämpligt medium, vanligtvis en vattenbaserad vätska, som för värmen vidare. Vanligen förs den uppvärmda .

Den ena modultypen är uppbyggd av kristallina kiselsolceller och den andra är uppbyggd av amorfa kiselsolceller, eller andra halvledarmaterial, tunnfilmssolceller. Välj en solfångare som är kvalitetsmärkt med till exempel Solar Keymark eller P- märkning när du ska göra din investering. P-märkningen innebär att solfångaren kvalitetskontrolleras regelbundet och att produkten uppfyller angivna krav vad gäller funktion och hållbarhet. Bakom P-märkningen står SP, . Hur en solfångare ser ut? Vad ingår i en solfångare.


Ackumulatortanken har flera goda funktioner , en är att vi på ett enkelt sätt kan ansluta flera värmekällor. Vi kan till exempel ha solfångare , en vattenmantlad kamin och en elpatron som reserv. Det vanligaste är att man har till exempel solfångare tillsammans med vedpanna, pelletspanna, vattenmantlad kamin, värmepump .

En solfångare tar emot solstrålar som transporterar värmen via något medium (ofta vattenbaserat) och förs direkt eller via värmeväxlare till ett värmesystem. Värmeöverskottet sparas i varmt vatten i tankar. Genom att använda vätska lagras värmen enklare i ackumulatortankar till solfattiga dagar och kan på så sätt . Vatten har sedan urminnes tider varit känt för sin värmelagrande och värmeledande förmåga. Solfångare för vatten princip och funktion.


Idag utnyttjas detta med framgång i solfångare av olika typer. Här ses solfångarna monterade mot husets tak. I ett slutet system cirkuleras . Liksom för den plana solfångaren tas energin i solen tillvara och växlas över till en solvärmevätska. Skillnaden mot en plan solfångare är att i en vacuum rörsolfångare utnyttjar man vakuumets expetionella isolerande egenskaper.


Vilka komponenter består en solvärmeanläggning av? De har egentligen ingen direkt funktion i systemet utan används vid skötselarbeten samt vid byte av komponenter. En solvärmeanläggning är driftsäker och mer eller mindre självgående men för att säkerställa funktion , säkerhet och livslängd är det några saker som bör ses över varje år. Reglercentralens och cirkulationspumpens funktion. Om anläggningen behöver luftas.


Komplicerad funktion =Kort livslängd. Liksom glödlampor och lysrör behöver bytas ut när vakuumet försvinner har vakuumrör också en begränsad livslängd. SP starkt förorda att du väljer en solfångare som är Solar. För köpare, bidragsgivande myndigheter och tillverkare medför märkningen en förvissning om att produkten uppfyller angivna krav vad gäller funktion , .

Vakuum är inte ett absolut begrepp . Solvärme och solel – solhybridpanel. I en solfångare omvandlas solens strålar till värme. Om huset har ett vattenburet uppvärmningssystem så . Kursen gåratt igenom instrålningsförhållanden och klimatförutsättningar för att använda solvärme i Sverige, materialegenskaper och beräkning av solvärmesystemens energiutbyte och kostnader.


Simuleringsprogram kommer att användas för att . Följande tekniker används för att omvandla solenergi till el och värme: solceller, solvärmeenergi och solvärmefångare. Solenergin som strålar på ett villatak är fem gånger högre än den totala energi som huset behöver för ett helt år. En bok kommer inte till av sig själv.


Tack Ulla och barnen för stöttningen, inspirationen och allt påhejande. Ett speciellt tack till Bengt Perers vid DTU Civil Eng- ineering, Lars Stolt vid Ångström Solar Center, . Funktionen styrs av en termostat, den blåser in luft när luften har uppnått önskad temperatur. Vi rekommenderar vertikal .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg