onsdag 22 februari 2017

Bra ventilation

Trots att det de flesta idag vet hur viktigt det är för hälsan med ett bra inomhusklimat, är det inte alltid så lätt att veta hur man ska uppnå detta. Här reder vi ut begreppen och ser i vilken grad de olika systemen för ventilation - mekanisk frånluftsventilation och balanserad mekanisk ventilation fungerar. För att få bra luft inomhus krävs god ventilation. Fungerar inte ventilationen kan huset bland annat få fuktskador, ökad tillkomst av kvalster och högre radonhalter.


Ventilationen i husen är till för att byta ut förorenad inomhusluft mot renare uteluft. Föroreningarna får vi bland annat genom matlagning, tvätt och . En villa är som ett stort hjärta som kontinuerligt behöver nytt syre för att må bra. En god luftväxling påverkar även din hälsa och allmänna komfort. Här får du tips om hur du kontrollerar ventilationen och åtgärdar eventuella brister.


Vi människor, stora som små, tillbringar en stor del av vårt liv inomhus. Bra ventilation består av viktiga komponenter som ventilationsaggregat eller fläktar. Vi säljer aggregat och fläktar till villor, kontor och lägenheter. Britta Permats, Vd på Svensk Ventilation känner till alla hemligheter bakom en hälsosamt ventilation i hemmet. Läs hennes rekommendationer här!


Frisk luft inomhus är viktigt för vår hälsa. Här kan du läsa vilka regler och system som finns, och vad du själv kan göra för att få en bra ventilation och en bra luft. Luften i en bostad behöver bytas ut hela tiden.


Ventilationssystemet ska föra in en tillräcklig mängd uteluft, och föra bort föroreningar och . Hur påverkar ventilationen oss människor? Och varför är den så viktig? Här går vi igenom dessa frågor och andra viktiga faktorer för inomhusklimatet. Rapporten redovisar, analyserar och kommenterar de forskningsresultat kring luftkvalitet och ventilationstekniska lösningar, som genomförts under senare år.


Rapporten har utarbetats av professor Anders Svensson, som tidigare var adj . Rapporten vänder sig i första hand till beslutsfattare inom byggprocessen, dvs. Det gäller till exempel vid matlagning och när någon duschar eller badar. Däremot ska köket inte gärna ha något friskluftsintag.


Det kan i sig försämra hela bostadsventilationen. Sovrum är också ett rum där det är extra viktigt med bra ventilation. Varje sovrum ska ha minst ett frånluftsdon. Ventilation betyder luftväxling, det vill säga att förorenad luft byts ut mot frisk uteluft.


Med ventilation kan man också mena de system som ger luftväxling. Systemen styr hur luften tillförs och sprids i en lokal. Det är inte tekniken utan luftomsättningen som avgör om ventilationen är bra eller inte. En bra ventilation minskar halten av föroreningar i luften, men den kan inte ta bort allt. Om du misstänker att ventilationen är dålig kan du be hyresvärden göra en kontroll av luftomsättningen.


Hittade du inte vad du sökte? Det blir än mer viktigare med bra ventilationslösningar eftersom vi bygger allt tätare hus. Förr hade man högre tak och ofrivillig ventilation genom bland annat självdrag, det fungerade då men inte nu. Idag vill man vara så energieffektiv som möjligt och isolerar ofta och byter ut tillexempel fönster men glömmer ventilationen. Inomhusluften tillförs hela tiden vattenånga från människor som vistas i huset, men även från vissa byggmaterial.


Stora källor till fukt är utandningsluft, krukväxter, matlagning, våtstädning samt duschande. All denna fukt behöver transporteras ut från våra hus. Har man dålig ventilation får man kondens . Ekonomin är den andra anledningen att träffa någon som kan luft. Isolering är förstås bra om du vill slippa elda för kråkorna, men överskottsvärme kan dessutom återvinnas i en värmeväxlare, i stället för att bara slösas bort. När du ändå ska åtgärda ventilationen så är det smart att överväga . God ventilation sänker luftfuktigheten.


Om ventilationen fungerar dåligt stiger luftfuktigheten och sängkvalster trivs. En fungerande ventilation är en förutsättning för ett bra inomhusklimat. Det är viktigt för bostaden men också för hälsan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg